lördag 22 september 2018

Femton slott och borgar på Österlen

...utflyktsmål i fantastisk kulturmiljö
Vi börjar med Kronovalls slott - ett vinslott i fransk barockstil, inte långt från Fågeltofta i den vackra bokskogen på väg mot Sankt Olof - se hela bildreportaget här: Kronovalls slott.

Vid Gyllebosjön finns både Gyllebo slott och en äldre borgruin, båda värda ett besök. Här ett bildreportage från en vårutflykt till Gyllebo slott (kan naturligtvis lika bra vara en höstutflykt, besökstiden är söndagar 10-12): En vårutflykt till Gyllebo slott. Vill du titta på omgivningarna så rekommenderar jag: Gyllebosjön runt.

Christinehofs slott, inklusive omgivningar som ekoparken, Alunbruket och kaffestugan med mera, är numera ett klassiskt utflyktsmål på Österlen - se bildreportaget här: Christinehofs slott med omgivningar...

En bortglömd kungaborg kan man finna spåren efter i byn Gladsax strax väster om Simrishamn - i detta bildreportaget får du veta både hur du hittar och den historiska bakgrunden: Gladsaxehus på Österlen...

Detta går inte under beteckningen slott, men väl herrgård, en märklig sådan, med sexton sidor - en unik skapelse. Se bildreportaget här: En vandring till Södra Björstorps Gård... Obs! Uppdatering: Jag ser nu till min förtvivlan att gården härjats av en omfattande brand. Jag hoppas det går att bygga upp den igen...

Östra Torup - det okända slottet på Österlen. Lite avsides beläget och dolt för omvärlden mellan Vitaby och Ravlunda, men fullt möjligt att få titta på, liksom de fina omgivningarna: 

Vallabacken vid Grevlunda är en ruin av en unik medeltidsborg - om den får du veta lite och se fler bilder här: Vallabacken vid Grevlunda. Kommer man dit kan även passa på att titta på närbelägna Vitaby kyrkby och stationssamhälle.

Gärsnäs slott har gamla anor - se reportaget här: Gärsnäs slott. Ett besök kan kombineras med annat i omgivningarna, här ett reportage från Gärsnäs-Stiby-Komstad.

Örups slott ligger en bit söder om Tomelilla och nära intill finns naturreservatet Örups almskog och ängar: Örups slott.

Inte långt från Örup - på väg till Tosterup - hittar man Vallens borgruin. Här låg den grymme Isengrims borg - se fler bilder och läs legenden om Jens Grim: Vallens borgruin.

Nära Vallen finner man Tosterups slott, en ståtlig borg på Österlen. Se hela reportaget här:

Slottsbältet på Österlen fortsätter med Bollerups borg - en byggnad lite i samma stil som Örups slott och Glimmingehus och tänkta som rejäla försvarsverk: Bollerups borg.

Glimmingehus är naturligtvis speciellt, femhundra år gammal och Nordens bäst bevarade medeltidsborg - dessutom en profil som syns vida omkring på slätten. Se allt här:

En bit norrut hittar man Smedstorps slott, som en gång i tiden var en mäktig anläggning. Se fler bilder och få veta något mera om slottet: Smedstorps slott. Jag gjorde ett besök även i Smedstorps by med omgivningar och här är rapporten: Smedstorp mitt på Österlen.

Ett par kilometer bort finns Tunbyholms slott, ett av Skånes bortglömda renässansslott: Tunbyholms slott. Nära både Tunbyholm och Smedstorps slott finns natursköna Listarumsåsen - dit gjorde jag en vårutflykt: En resa till Blåsippans rike.

Alla bilder från utflykter på Österlen under 2017 och 2018


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar