lördag 1 december 2018

Sexton utflykter i Skåne

...under alla årstider i alla väderstreck
Den första utflykten var egentligen sammansatt av flera olika deletapper och pågick från augusti till november. Här får du en länk till en förgreningssida där du kan följa hela resan och se bilder från den långa banvallscyklingen i nordligaste Skåne: Resan in i Snapphaneland.

Nästa utflykt ägde rum i högsommarvärme i början av augusti månad och cyklingen och vandringen gick längs ån i Rååns dalgång, ett skönt naturreservat söder om Helsingborg - se alla bilder här: Vandring i Rååns dalgång.

Nu förflyttar vi oss till vintertid, närmare bestämt slutet av februari 2018. Jag kommer vandrande från Fulltofta Naturcentrum och har Ringsjön i sikte. Färden går över Fulltofta by - se hela bildreportaget här: Vandringen till Ringsjöns strand.

Detta var en vårutflykt i slutet av april månad. På cykel från Köpingebro över Stora Herrestad ut i de avlägsna bygder där jag sökte en av de minsta och märkligaste kyrkorna i Skåne - se alla bilderna här: Upptäcktsfärden till Borrie.

Västra Karaby backar är en skapelse av både natur och människor. Ett trevligt litet utflyktsmål som kombinerar naturupplevelse med fornminnen och härlig utsikt över landskapet. Se hela bildreportaget här: Västra Karaby backar.

En av sommarens första dagar, i varje fall kändes det som sommar längs Sydkusten. På cykel från Svarte till Abbekås - sevärdheter i ett fantastiskt natur- och kulturlandskap. Se alla bilder här:
Sommar vid Sydkusten.

Se det gamla Malmö - och hör historiens vingesus. Följ med på en stadsvandring i Gamla staden för att hitta de historiska miljöerna: Se det gamla Malmö.

En lätt-trampad (och inte alltför lång) cykelbana rakt ut i det skånska landskapet. Cykla längs den gamla banvallen från Lund till Södra Sandby och upplev vad som finns längs med Hardebergaspåret. Järnvägsminnen, naturreservat, kulturskatter, matställe och mera längs den gamla järnvägslinjen - se allt här: Cykla banvall Lund-Södra Sandby.

Nu beger vi oss upp till det nordvästra hörnet av Skåne, närmare bestämt Kullen. Se fiskeläget och turistorten Arild, som blivit utnämnd till en av Europas vackraste platser. Följ med på vandring i ett speciellt gammalt fiskeläge: En plats som heter Arild.

Hett tips om en sval plats. När det var som varmast under värmeböljan i somras cyklade jag till Tykarpsgrottan utanför Hässleholm och fick komma ner i den svala gruvan. Jag lockades av löftena om en temperatur som aldrig går över +8 grader C. Se bilderna från denna utflykt här:
På cykel till Tykarpsgrottan.

Så ner till den böljande Söderslätt en skön sensommardag. Det blir Vemmenhögsbygden på cykel - ett besök i Nils Holgersson-land. Från Skurup till Västra och Östra Vemmenhög och där emellan intressanta Tullstorp och sen via det gömda slottet Dybäck ner till havet:
Vemmenhögsbygden på cykel.

I slutet av den sköna månaden juni gjorde jag en utflykt till Bärnstensmuséet vid den vackra Kämpingebukten, Kämpinge som var både en gammal by och ett fiskeläge - se hela bildreportaget här: En utflykt till Bärnstensmuséet.

En vacker dag i oktober gick resan till Knivsås där jag vandrade i bokskog och uppe längs getryggåsen. Dessutom hann jag med att titta på det vattenfyllda stenbrottet i Dalby och fika vid dess kant. Ett härligt naturreservat med böljande åsar, lummig bokskog och ett mäktigt stenbrott - se fotoreportaget här: Vandringar vid Knivsåsen.

En kort tid senare återvände jag till trakterna, men vandrade istället söderut till Björnstorp som är både ett vackert slott och två intressanta byar. Och en hel del sevärdheter finns längs vägen - se bildreportaget här: Vandring till Björnstorp.

I oktober blev det även ett besök på Grand Hotell i Lund - och en trevlig promenad i staden. Grand är klassiskt, en historisk byggnad och ett hotell med själ - och intressant guidning fick jag av en gammal vän - se allt här: Ett besök på Grand Hotell i Lund.

Det sköna Ystad - värt en resa när som helst, själv gjorde jag min i slutet av oktober. Följ med på en stadsvandring i en gammal och vacker stad med mycket atmosfär: Det sköna Ystad.

Alla bilder från utflykter i Skåne under 2018

Se även Skånska Resor: Femton kustvandringar


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar