torsdag 1 november 2018

Femton kustvandringar

...längs Skånes sköna stränder
Första turen går till Hilleshögs dalar norr om Landskrona - här finner man böljande betesmarker och underbara stränder. Följ med in i naturreservatet vid Öresund för vackra vyer och hänförande utsikt - se alla bilder här: Hilleshögs dalar.

Nästa tur går till Bjärehalvöns nordvästra hörn, närmare bestämt Klippornas rike i Skåne, också kallat Hovs hallar. Följ med in i det dramatiska klipplandskapet - se hela bildreportaget här:

Den tredje turen går till Baskemölla vid Österlens kust. Dimman från havet sveper in den gamla ålaboden söder om fiskeläget i sina mystiska slöjor. Följ med på vandringar i och omkring fiskeläget, in i och ut ur dimman: Baskemölla fiskeläge.

Från Baskemölla går det utmärkt att vandra vidare längs kusten upp till nästa pittoreska fiskeläge, nämligen Vik. Det är också en bit av Skåneleden genom lummiga strandängar, längs sköna sandstränder och klippor med Prästens badkar och andra sevärdheter: 

Nästa tur går till den vackra Kämpingebukten. Här finns en fin badstrand, ett bärnstensmuséum och en by och fiskeläge. Se hela bildreportaget här: En utflykt till Bärnstensmuséet.

Från Kämpinge är det inte långt till Vikingabyn som också ligger vid kusten. Att gå in i Fotevikens friluftsmuséum är som att göra en tidsresa tusen år tillbaka i tiden - se hela bildreportaget här:

En plats i Skåne som heter Arild - korad till en av Europas finaste byar. Följ med på vandring i bild och text i ett vackert fiskeläge och en speciell turistort: En plats som heter Arild.

Vårhallen är en udde med ett speciellt klipplandskap strax norr om Simrishamn. Därifrån kan man också vandra en skön Skåneledstur längs kusten till Baskemölla. Här bilder och en stilla betraktelse en söndag vid klipporna: Vårhallen forever.

Förflyttar man sig istället söder om Simrishamn så kan man upptäcka Simris strandängar vid havet. De var en gång en del av byn Simris betade utmarker och betas än idag för att bevara den biologiska mångfalden. Här en brittsommarbetraktelse i bilder och text: Trädet på strandängen.

Från Österlen fortsätter vi norrut längs Skånes östkust. Från Friseboda och norrut finns ett särpräglat dynlandskap längs stränderna och det kan vara värt att göra ett besök i två intressanta naturreservat i det skånska Sandriket: Gropahålet och Friseboda.

Vi fortsätter norrut längs den skånska östkusten och kommer till Åhus med sköna stränder, badplatser och naturreservat. Här bildreportage från kusten vid Täppet och Äspet: Havsbaden i Åhus.

Ett skutt över till skånska västkusten och vi hamnar i Bjärred i den ljuvliga försommartiden - följ med på vandring längs denna sköna kuststräcka från norr till söder: På strandpromenad i Bjärred.

Vi fortsätter söderut längs den västra kusten och kommer till Malmö där du kan få följa med på en stadsvandring i bild och text där staden möter vattnet: Malmö by the Sea.

Längst ner i det sydvästra hörnet av Skåne hittar vi de gamla städerna Skanör och Falsterbo samt den sköna stranden vid och mellan de två orterna. Följ med på vandring både i samhällena och längs kusten: I Skanör och Falsterbo.

Jag avslutar med en gammal favorit, nämligen Haväng. Här handlar det om en vandring längs dalen ut till havet och sen längs stränderna - se hela bildreportaget här: Vandring till Haväng.

Bilderna från vandringar längs skånska stränder under somrarna 2015-2018


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar