tisdag 16 april 2019

Sevärdheter längs Landsvägen

...en skånsk Route 66
Landsvägen (Länsväg 101) slingrar sig fram i Vemmenhögstrakten, Östra Vemmenhögs kyrka syns där framme. Landsvägen är den urgamla, legendariska väg som band samman de gamla orterna Malmö och Ystad redan när vi hörde till det gamla Danmark. Låt oss besöka ett antal platser längs vägen...

Vägen börjar i Malmö. Här kan du få några tips som kan hjälpa dig att lära känna både det gamla Malmö och nytt och gammalt idag. Jag vill rekommendera två bildreportage, det ena heter Se det gamla Malmö och det andra är en promenad Runt hela det Gamla Malmö...

På väg ut mot Söderslätt passerar Landsvägen förbi Käglinge naturområde och Oxie, det senare namnet betyder ungefär "höjden vid källan" - här ett bildreportage om en utflykt till Oxie: 

Törringelund ligger som en ö av härligaste bokskog i åkerlandskapet - från Käglinge och Landsvägen (väg 101) kan man göra en avstickare hit: Besök i oasen Törringelund.

Här befinner jag mig på cykel vid Västra Ingelstad - har för mig att det numera finns cykelväg längs Landsvägen en god del av sträckan mellan Malmö och Östra Grevie (med undantag för Käglinge-Arrie). Jag tog dock cykeln på pågatåget till Västra Ingelstad och såg mig omkring i trakten, bland annat tittade jag på Bolmers högar: Resan till Västra Ingelstad.

Strax öster om Landsvägen mellan Västra Ingelstad och Östra Grevie finns Månstorps Gavlar, en spännande slottsruin av en 1500-talsborg - se alla bilderna här: Månstorps Gavlar.

Nästa anhalt längs Landsvägen blir Östra Grevie. Kanske en lite väl lång avstickare som gick över hela Söderslätt bort till Ängavallen vid Håslöv, men intressant i sammanhanget är trakten strax väster om Östra Grevie med bland annat det kända Steglarpsfältet med alla bronsåldershögarna - hela bildreportaget får du här: Resan till Ängavallen.

Den lilla byn Fru Alstad ligger nära Landsvägen och är värd ett besök - den här cykelturen gick också genom det fantastiska backlandskapet på norra sidan av väg 101. Se hela bildreportaget här:

Landsvägen passerar genom Anderslöv, en gammal centralort på Söderslätt. Följ med på byavandring i en expanderande ort med intressant historia (här finns också en av de historiska gästgivaregårdarna längs Landsvägen): Anderslöv vid Landsvägen.

Vi har nu kommit in i det verkliga Nils Holgersson-land, Vemmenhögstrakten. Jag bestämde mig för att titta närmare på sevärdheterna - turen finns skildrad i det här fotoreportaget:

När man är här kan man också passa på att titta på den märkliga Tullstorpsstenen, en unik runsten från Harald Blåtands tid. Stenen beskrivs som nästan i klass med nationalmonumentet och världsarvet Jellingestenarna i södra Jylland. Se alla bilder här: Den märkliga Tullstorpsstenen.

Man kan också ta tillfället i akt att titta på det gömda slottet Dybäck som har gamla anor. Min upptäcktsfärd hittar du här: Dybäck det gömda slottet.

Färden går vidare, här ser vi gästgivaregården i Skivarp vid den legendariska Landsvägen -följ med på sightseeing i en by med speciella anor: Skivarp på Söderslätt.

Vi är nu nere vid havet där Landsvägen följer Sydkusten från Mossbystrand in till Ystad. I detta bildreportage får vi följa stranden på cykel från Svarte till Mossbystrand (och vidare till Abbekås) på en alldeles utmärkt cykelbana skild från vägen. Se alla bilderna här: Sommar vid Sydkusten.

Resan slutar i den fantastiska lilla staden vid havet, Ystad, som är värd en resa när som helst. Lite bilder från staden får du i detta reportage: Det sköna Ystad.

Bilderna från utflykter åren 2012-2019 (de flesta från de senaste två åren)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar