söndag 14 juni 2020

Tjugoen utflykter i Skåne

...ett mångskiftande landskap
Vandring vid Hovs Hallar - klippornas rike i Skåne. Det dramatiska klipplandskapet möter man vid Bjärehalvöns norra kust - se hela bildreportaget här: Vandring vid Hovs Hallar.

Med ångtåget på Österlen - en upplevelse för gammal och ung. En färd med museijärnvägen från Brösarp till Sankt Olof över Vitaby, där alla orterna bevarat den gamla stationsmiljön, kan starkt rekommenderas (trafikstart sönd 28 juni). Se ett bildreportage här: Med ångtåget på Österlen.

En vandring i Norrvikens Trädgårdar utanför Båstad - ett paradis för blomsterälskare. Villa Abelin med Barockträdgården i förgrunden på bilden ovan. Se hela bildreportaget här: Vandring i Norrvikens Trädgårdar.

En bit underbar Österlenkust - på cykel längs Skånes sydöstra hörn. Från Simrishamn till Hammars backar med nedslag i fiskelägen och längs sköna stränder. Se alla bilderna och tipsen här: En bit underbar Österlenkust.

En färd på eller längs Rönne å, den skånska Amazonfloden. Båten från Ängelholm genom skogarna ner till Rönneåns utlopp i Skälderviken går tills vidare inte pga coronan, men du kan se ett bildreportage från båtfärden här: En färd på Rönne å. Dock spännande att vandra sträckan - här bildreportage från en speciell sådan vandring: Luntertun en skånsk stad som försvann.

Vandringsparadiset på Österlen - från Brösarps backar genom Kungens Ora och Drakamöllan upp till Äskebjär. Vandring genom olika typer av natur som nyutslagen bokskog och hedlandskap - se hela bildreportaget: Vandringsparadiset på Österlen.

En tur till Ängelholm - staden med de blommande broarna. Följ med på liten stadsvandring i bilder och text samt ta del av tips på sevärdheter och utflykter - se hela bildreportaget här: En tur till Ängelholm.

Vandring från det lilla fiskeläget Vik längs stranden norrut till Knäbäckshusen. En exklusiv tur i strandkanten längs en av Österlens skönaste kuster med utsikten mot Stenshuvud i norr. Hela bildreportaget ser du här: Vandring från Vik norrut.

En skön plats som heter Arild. Ett gammalt fiskeläge och omtyckt badort på södra stranden av Skälderviken vid foten av Kullaberg. Hela bildreportaget här: En plats som heter Arild.

Jag reste till Vollsjö, Fritiof Nilsson Piratens barndomsby i Färs härad. Jag ville gå i Piratens fotspår och med egna ögon se de platser som figurerar i Bombi Bitt och andra berättelser. Resultatet i form av ett bildreportage kan du se här: Piratens Vollsjö.

Mölle by the Sea och vandring på sköna Kullaberg. Fiskeläget som blev internationellt turistcentrum vid förra sekelskiftet plus en skön vandring ut till Kullens fyr längst ut på Kullahalvön. Alla bilderna och tipsen ser du här: Mölle by the Sea.

Hilleshögs dalar och Glumslövs backar är ett speciellt naturreservat ner mot Öresund. Böljande betesmarker och sköna stränder med unika backafall och fina vandringsleder. Se hela bildreportaget här: Hilleshögs dalar.

Kristianstad - renässansstaden i Vattenriket. En vandring i den gamla staden, i Tivoliparken och ut till Naturum i Vattenriket, dessutom tips på matställe och ett speciellt café. Hela bildreportaget här: Kristianstad i Vattenriket.

Ringsjön runt är en härlig cykeltur i Mellanskåne runt den östra och största av de två Ringsjöarna. Man rör sig genom omväxlande landskap och passerar många sevärdheter - se hela bildreportaget här: Ringsjön runt.

En resa till Ystad, den vackra lilla staden vid havet. I Ystad har gamla miljöer, även medeltida, bevarats på ett enastående vis. Följ med på stadsvandring genom gränder och gamla miljöer med charm och atmosfär: En resa till Ystad.

Fotevikens friluftsmuseum med en levande vikingastad, nära Höllviken i sydvästra Skåne, är en upplevelse för gammal och ung (de öppnade på nationaldagen). Något av en tidsresa och dessutom en trevlig utflykt till Öresunds stränder - se bildreportage här: Ett besök i Vikingabyn.

Resan in i Snapphane-land, en banvallscykling i nordligaste Skåne. Den startade i Kristianstad och gick i fem dagsetapper genom Snapphanebygderna upp till småländska gränsen. Hela vägen följde vi en nedlagd järnvägsbana som omvandlats till cykelbana (med skiftande kvalité, men framkomlig). Här länk till bildreportagen från de fem cykelturerna: Resan in i Snapphaneland.

På cykel från Svarte till Abbekås på utmärkt cykelbana längs havet. Litet bildreportage om sevärdheter längs vägen: Sommar vid Sydkusten.

Att gå Malmöströged från norr mot söder kan vara ett intressant utflyktsmål. En liten guide för sevärdheter på en stadsvandring från Hamngatan till Triangeln - hela bildreportaget hittar du här: Malmö från norr mot söder.

Naturreservatet Degeberga backar där de sköna sandnejlikorna blommar - här utsikten bort mot Söndreklack och där bortom skogarna på Linderödsåsen. Hela bildreportaget kan du se här: Degeberga backar.

Fina badstränder finns det i Skanör och Falsterbo längst ner i Skånes sydvästra hörn - men även en hel del att uppleva för den som är intresserad av natur och historia. Här ett bildreportage från vandringar i trakten: I Skanör och Falsterbo.

Bilderna från utflykter i Skåne under åren 2015-2020

Se även Skånska Resor:

Österlen i våra hjärtan

När Kåseberga flammar

Skånska slott och herresäten


2 kommentarer:

  1. Finner inte en enda rad om Sveriges Sydligaste udde som verkligen är en sevärdhet! passa samtidigt på att besöka Köpmansmagasinet under sommarmånaderna... www.köpmansmagasinet.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det Ulla-Kersti. Gör jag ett blogginlägg med tio, femton eller tjugo utflyktstips i Skåne är det naturligtvis väldigt mycket som inte kommer med. Inte ens om jag skrev en hel bok skulle det gå att täcka in allt fint som finns i Skåne. Men jag jobbar på det. Smygehuk har jag haft bildreportage om tidigare och naturligtvis kommer det tillbaka. Men den här typen av inlägg med max ca tjugo tips blir alltid ett urval. Nästa gång kanske jag tar med ett tidigare inlägg om Smygehuk...

      Radera