onsdag 10 juni 2020

Skånska slott och herresäten

...en värld att upptäcka
Vi börjar med Sofiero slott och trädgård i Helsingborg eftersom rhododendron blommar på sin höjdpunkt just nu. Här länk till ett bildreportage med många bilder från blomningen: En utflykt till Sofiero slott och trädgård.

När vi ändå befinner oss i Helsingborg så passar vi på att besöka Kulla Gunnarstorps slott som ligger inbäddat i skön slottspark och naturreservat vid Öresunds kust norr om staden. Här länk till ett bildreportage om slottet: Kulla Gunnarstorp.

De fyra små sjöarna i Södra Skånes Sjölandskap - ett område med fin natur och dessutom rikt på slott och fornminnen. Följ med på färden i bilder och text, se hela bildreportaget här: De fyra små sjöarna.

Tre skånska slott; Hjularöd, Bjärsjölagård och Övedskloster. En slottstur kring Harlösa och Vombsjön - se hela bildreportaget här: Tre skånska slott.

Detta är Vittskövle slott i östra Skåne, en välbevarad renässansborg från 1500-talet och ett av Skånes märkligaste slott. Se bildreportage här: Vittskövle slott.

Här är samma slott, men nu får det illustrera inledningen på Edvard Perssons berömda visa Skånska slott och herresäten. Här vill jag förklara vad visan handlar om och ger dessutom länkar till reportage från slott som nämns i visan: Skånska slott och herresäten.

Björnstorps slott finner man i naturskön omgivning nedanför Romeleåsen i Sydvästra Skåne. Björnstorp är dessutom namnet på två byar. Här ett försök att finna klarhet: Vandring till Björnstorp.

Detta är Södra Björstorps gård nära Brösarp på Österlen (observera stavningen på herrgårdens namn så den inte förväxlas med slottet ovan). En sexton-sidig byggnad och unik i sitt slag. Tyvärr förstördes den i en brand, men är under uppbyggnad. Se här bildreportage från herrgården före branden: Vandring till Södra Björstorps Gård.

Dybäck slott, Skånes sydligaste herresäte och väl gömt i trakterna söder om Skurup. Se reportaget hur jag lyckades få några bilder från slottet: Dybäck - det gömda slottet.

Östra Torups slott på Österlen ligger också lite undanskymt, men framför allt är det okänt för många som inte är från trakten. Jag bestämde mig för att titta närmare på slottet och dess omgivning med en cykeltur. Hela bildreportaget här: På cykel till Östra Torup.

Katrinetorps Landeri i Malmö - en av landets bäst bevarade empireanläggningar. En herrgård som idag drivs av kommunen och som står öppen för allmänheten. Se bildreportaget här: Katrinetorps Landeri i Malmö.

Vackra Bosjökloster - ett slott i hjärtat av Skåne. Vid stranden av Ringsjön ligger slottet som har sina anor tillbaka till ett nunnekloster från 1100-talet. Café och restaurang, slottspark och delar av slottet öppet för allmänheten. Bildreportage här: Vackra Bosjökloster.

Nära Finjasjön vid Hässleholm och omgiven av skön bokskog och vandringsvänlig trakt hittar man Hovdala slott med gamla anor och en särskild roll i skånsk historia. Café och restaurang, öppet för allmänheten - se bildreportage här: Utflykt till Hovdala slott.

Christinehofs slott nära Andrarum på Österlen har en historia att berätta (och som man kan få del av vid guidade visningar). Omgivningarna med slottspark och återställda våtmarker är en tillgång, liksom den legendariska kaffestugan vid alunbruket. Se bildreportage här: Christinehofs slott med omgivningar.

Bilderna från utflykter till skånska slott och herresäten under åren 2017-2019


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar