lördag 11 maj 2019

Ingelstads härad

...en god bit av Österlen
Vi börjar längst ner i sydöst med reportage från Hagestad i Löderups socken. Kanske berättar detta en del om vilka vi är och varifrån vi kommer. Häraderna har gamla rötter, tidig medeltid, kanske går de tillbaka till vikingatid. I varje fall gjorde jag en upptäcktsfärd i jakt på vårt förflutna, du kan se hela bildreportaget här: Upptäcktsfärd i Hagestad.



Ingelstads härad var det största häradet på Österlen med över tjugo socknar och kyrkbyar - här ett bildreportage om en cykelfärd genom några av dessa; Lunnarp, Kverrestad, Bollerup, Hannas, Örum, Hörup, Löderup, Valleberga och Ingelstorp: Byarna på slätten.

Vi fortsätter med en cykeltur genom slottsbältet i Ingelstads härad - från Tomelilla till Örups slott och almskog, Nedraby och Övraby, Vallens borgruin, Tosterups slott och Bollerups slott, se hela bildreportaget här: En slottsrunda på Österlen.

Ingelstads härad hade enorma tillgångar i form av fantastiska strandområden och även säregna områden med sanddyner - här en tur till Borrby strandbad och Mälarhusen: Vi fara till skånska Sahara.

Östra Ingelstad var den by som gav namn åt hela häradet - det måste naturligtvis vara något speciellt med en sådan plats. Jag gav mig ut mitt i vintern för att utforska detta: 

Tingshuset i Ingelstads härad låg i Hammenhög. Säkert ingen slump med tanke på byns förflutna - här ett bildreportage om dåtid och nutid: Hammenhög en gammal centralort.

Vi återvänder till kusten i söder där vi ska följa den långsträckta Kåsebergaåsen från väst till öst och göra nedslag på sköna utsiktsplatser: Den dramatiska Kåsebergaåsen.

Ett besök i Östra Hoby, som också hörde till Ingelstads härad. Följ med på byavandring och upptäcktsfärd i en fin gammal by där det finns mycket att se: Ett besök i Östra Hoby.

Östra Hoby var kyrkby för Örnahusen - här ett fotoreportage från det lilla charmiga fiskeläget:

Även Skillinge fiskeläge hörde till Östra Hoby socken. Här ett fotoreportage från fiskeläget:

Glemminge (ej att förväxla med Glimminge) är en av de gamla byarna på slätten - det är också den by där jag själv växte upp. Här ett något nostalgiskt fotoreportage: Tillbaka till barndomens by.

Den här stenen från vikingatid, som hittades i grannbyn Valleberga, har en spännande historia att berätta. Du kan se hela bildreportaget om stenen, dess öden och äventyr och vad den har att berätta här: Vallebergastenen. Byn har förresten Skånes enda bevarade rundkyrka - bildreportage om kyrkan hittar du här: Valleberga kyrka.

I de södra delarna av Ingelstads härad återfinner vi även kyrkbyn Borrby. Det har alltid varit nåt speciellt med Borrby. Förr talade man om "Borrby baddare" och än idag arrangeras årligen Baddaredagen. Byn är värd en rejäl byavandring - se alla bilderna här:
Borrby störst, bäst och vackrast.

En bit längre norrut, men ändå mitt på Österlen, ligger byn Smedstorp - en levande by med gamla anor. Följ med på byavandring i bilder och text: Smedstorp mitt på Österlen. I närheten av byn hittar man också den natursköna Listarumsåsen - du kan se mitt bildreportage där ifrån:
En resa till Blåsippans rike.

Från Smedstorp kan man ta tåget till Tomelilla. Det är bara en liten bit. Tomelilla var en obetydlig bondby i Tryde socken, men växte till stationssamhälle och köping. Här ett bildreportage från ett besök vintertid på orten: Tomelilla liten som blev stor.

Tryde socken ingick också i Ingelstads härad. En vacker sommardag tog jag cykeln på tåget till Tomelilla och cyklade upp till Tryde där jag tittade på kyrkan och femtiotalsmuséet och annat intressant - se alla bilderna här: Tryde på Österlen.

Förr gick landsvägen mellan Simrishamn och Malmö längre norrut och passerade bland annat byarna Onslunda och Skåne Tranås - både hörde till Ingelstads härad. Jag och en gammal kompis cyklade från Lunnarp och gjorde besök på de här intressanta platserna: Onslunda och Skåne Tranås.

Jag slutar där jag började, längst ner i det sydöstra hörnet av Österlen vid Sandhammaren - förr en mardröm för fartygstrafiken (havet här utanför är en veritabel skeppskyrkogård), nu för tiden ett semesterparadis för turister och för oss som bor på Österlen. Bildreportage ser du här:
Sandhammarens sköna strand.

Bilderna från utflykter under 2017-2019 (bilderna från Glemminge är äldre)

De som framgångsrikt lanserade begreppet Österlen som ett egennamn på ett bestämt geografiskt område var diktaren Theodor Tufvesson från Borrby och redaktören John Osterman från Östra Hoby. Från början räknade de Ingelstads härad och Järrestads härad till Österlen (samt naturligtvis staden Simrishamn som hade egen rådhusrätt). Författaren Fritiof Nilsson Piraten påverkade de andra två att införliva även Albo härad i det förlovade landet Österlen.

Detta skedde på 1920- och 30-talen. Efter det började människor här tala om sin hembygd som Österlen. Vi har nu alltså en nästan nittioårig tradition som definierar Österlen som de tre häraderna Ingelstads, Järrestads och Albo härader - med Simrishamn som "huvudstad". Du kan läsa mera om detta här och här.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar