tisdag 25 juli 2017

Onslunda och Skåne Tranås

...på cykel längs en gammal landsväg
Detta var den gamla Malmövägen, det vill säga leden mellan Simrishamn och Malmö, som förr gick en bra bit längre norrut och bland annat löpte genom Onslunda och Tranås som då var betydande skånska byar och centralorter på Österlen.

Vår cykeltur startade i Lunnarp och via Spjutstorp närmar vi oss nu Onslunda som förr i världen var en stor by med mycket folk, järnvägsstation och en hel del småindustrier.

Vi kommer in på små vägar i södra delen av samhället...

...passerar pittoreska hus

Vi tittar på den kyrka som på 1800-talet ersatte den gamla medeltidskyrkan (dock lär det finnas ett triumfkrucifix från 1200-talet som bevarats i nya kyrkan).

Vi fortsätter på Borsta Kongens väg...

...som mycket riktigt tar oss till platsen för borst-tillverkningen som har gamla anor i byn och som fortfarande lever.

Till och med namnet Borstakongen lever - här finns nu tillverkning, butik, café och kiosk

Vi tar en förmiddagsfika och tittar sen i den välsorterade borst-butiken

Här på huvudgatan Lantmannavägen ser vi att det även finns ett helt hus för loppis, dock stängt denna onsdag vi är här...

Vi drar vidare till Hembygdsmuseet där vi får förnämlig och kunnig guidning...

...tittar på gamla skolplanscher som man känner igen från barndomen

...känner igen skolbänkar från den egna skoltiden (dock suddade vi inte med hartass)

...tittar in i Alma Trapps handelsbod

...beundrar traktens gamla likvagn (som drogs med hästar)

...och naturligtvis bekantar vi oss med Sveriges enda borst-museum

Museets kringbyggda gård. Fler bilder från Hembygdsgården kan du se här.

En liten titt i Järnvägsparken (där järnvägsspåren en gång gick fram)

Onslunda betyder Odens Lund och platsen har rötter tillbaka till forntiden. Men var finns lunden? Någonstans har människorna i forntiden offrat till den högste guden. Döljer det sig en helig plats någonstans i trakterna här söder om byn?

Det är hög tid för oss att dra vidare, vi söker oss mot de västra delarna av byn där vägen är kantad av äldre gatehus...

...och snart är vi ute på den gamla landsvägen. Min barndomskamrat Bo poserar med konturen av Tranås kyrktorn i bakgrunden. Vi är snart framme...

...i Tranås där landsvägen Simrishamn-Malmö korsade den stora leden mellan Ystad och Kristianstad. Här var skjutsstation, här bytte man hästar, här fanns en gästgivaregård, här hölls marknader och massor av folk kom. Här det gamla torget, belagt med kullersten.

Gård vid torgets norra sida

Bild från kvarndammen, det gula huset är Munkamöllan, numera vandrarhem

Helgonvägen längs dammen, närmast skrädderiet, till vänster smedjan. Som Inge Löfström skrev, "över Tranås by vilar en stämning av förgången storhet..."

Tranås kyrka från 1880 (ersatte en kyrka från 1100-talet eller eventuellt ännu äldre)

Väster om byn hittar jag en holme nästan helt omgiven av vatten som skulle kunna vara rester av en gammal vallgrav. Jag undrar om detta är vad som återstår av medeltidsborgen Esbiruth? (Jag får senare veta att man hittar den längre västerut, det får bli en ny upptäcktsfärd i trakterna vid ett annat tillfälle).

Det är dags för fika, vi tittar på Café Madame Blå, men drar vidare...

Det blir istället ett besök på Chokladfabriken...

...där jag får mitt lystmäte mättat på mörk choklad, glass med choklad och mycket kaffe.

Bilderna från en cykelutflykt onsdagen den 19 juli 2017

Se också Skånska Resor: Hembygdsgården i Onslunda.


Bloggar om kultur, samhälle,


4 kommentarer:

  1. Fantastiskt vackra bilder av Onslunda och Skåne Tranås! Jag har själv besökt samtliga platser men bilderna är nästan bättre än verkligheten. Beträffande Esbiruth måste jag dock göra dig besviken. Ni skulle cyklat ytterligare en bit västerut, förbi avtagsvägen som leder norrut mot Lövestad och för länge sedan nedbrunna affären "Götan i luften". Där finns en skogsdunge vars skylt "fornborg" ramlade ned för några år sedan och mig veterligen aldrig rests igen. Det är litet knepigt att ta sig in i dungen men bland all växtlighet upptäcker man efter en stund fördjupningar och inser var vallgraven finns. Några rester efter själva borgen har jag inte hittat. Jag har inte hittat någon bekräftelse, men törs gissa att Äsperöd fått sitt namn efter Esbiruth.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här är borgen:http://greater-copenhagen.net/asperodsborgen/

      Radera
    2. Vi skall göra rent i växtligheten så att Äsperöds fornborg åter blir tillgänglig för allmänheten. Jag är på gång att köpa tomten som innehåller fornborgen.

      Radera