lördag 3 februari 2018

Tio utflykter i norra Österlen

...glimtar av Änglamarken
Jag börjar med en vårutflykt till Drakamöllans naturreservat uppe i norra delarna av Albo härad - ett unikt och böljande hedlandskap som passar utmärkt för små vandringar. Se hela resereportaget med alla bilder här: Drakamöllans naturreservat.

En bit öster om Drakamöllan, ute vid havet, finner vi Ravlundafältet, som inte bara är platt betesmark utan dramatiska raviner, unika sandstränder, skogar och fornminnen samt även historien om ett fiskeläge som försvann. Se hela inlägget här: Ravlundafältet - ett mycket populärt utflyktsmål.

Rör vi oss istället västerut, på samma "breddgrad", in i norra Albos back- och skogslandskap, kan vi komma till den lilla byn Agusa där tiden i vissa avseenden stått still. Intill vägen mellan Hörröd och Andrarum ligger Agusastugan - ett fantastiskt byggnadsminne från första hälften av 1800-talet. Se bildreportaget här: Agusastugan.

Nu är vi ute vid havet igen. Strax söder om Ravlundafältet finns denna underbara trakt som bär namnet Haväng. Verkeåns utlopp och dalgång, vackra strandängar, fornminnen och mycket annat - se allt här: Haväng en pärla på Österlen. (Här lite bonusmaterial: Vandringar vid Verkeån)

Om vi rör oss inåt land från Haväng så kommer vi till Brösarp, först de södra backarna, sen själva byn och på andra sidan de norra backarna. Här fotoreportage från en vandring:
Brösarps backar - ett Nangijala på Österlen.

Fortsätter vi att följa Verkeåns dalgång västerut så kommer vi till Christinehofs slott som har en historia att berätta. Här kan man uppleva guidade vandringar, ekopark, alunbruket, legendarisk kaffestuga och mycket annat: Christinehofs slott med omgivningar.

Tillbaka till kusten igen och här fortsätter vi söderut. Nu startar vandringen i Vitemölla och går norrut över Vitemölla strandbackar, Klammersbäcksravinen och mot Haväng:
In i skånska regnskogen och ut på paradisstränderna.

Ytterligare en bit söderut längs havet och vi hamnar i Kivik. Här blir det en höstutflykt med vandring både norrut och söderut längs havet och där emellan en god lunch: Höstutflykten till Kivik.

En höstutflykt blir det också till Stenshuvuds nationalpark och utsikt från alla "huvudena", även det norra och dessutom besök på närbelägna Kortelshuvud: Höstutflykten till Stenshuvud. Man kan även vandra till Stenshuvud norrifrån med start i Kivik: Vandringen till Stenshuvud.

Jag avslutar med en helt underbar vårutflykt till Rörums backar och Mandelmanns ängar via det fantastiska Forsemölla: En vårutflykt till Rörums backar.

Bilderna från utflykter i norra Österlen huvudsakligen under 2017


Bloggar om resor, österlen,


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar