tisdag 20 februari 2018

Tio trevliga utflykter på södra Österlen

...ett paradis i sydöstra Skåne
Solnedgång en augustikväll vid Löderups strandbad med Kåsebergaåsen i bakgrunden. Se alla bilderna från utflykten här: Liten sensommarsemester.

I den härliga sommarmånaden juni tar jag mig en titt på två fina naturreservat vid Österlens sydligaste kust: Backåkra och Hagestad.

Vi fortsätter en liten bit österut och besöker ytterligare några av de sköna stränderna vid Borrby strand och Mälarhusen och innanför stränderna hittar vi de ovanliga klitter- och dynlandskapen: Vi fara till skånska Sahara.

Kåsebergaåsen, en av Skånes mest natursköna åsar, är värd att utforska. Följ med på en cykeltur längs hela åsen och se vyerna från ett antal utsiktsplatser längs färden: Den dramatiska Kåsebergaåsen.

Ytterligare ett strandhugg gör vi vid denna kust, den här gången i det vackra fiskeläget Skillinge. Följ med på en vandring i "lajed": En visit på sköna Skillinge.

Nu tar vi steget in på slätten strax innanför kusten och här finner vi en urgammal kulturbygd och Europas längsta radby. Följ med med Upptäcktsfärd i Hagestad.

Från Hagestad är det nära till Borrby som är centralort i trakterna. Det kan vara värt att lära känna byn för där döljer sig en del trevliga upplevelser. Se hela bildreportaget här:

I närheten finner man det femhundra år gamla Glimmingehus, Nordens bäst bevarade medeltidsborg. Jag gjorde en cykeltur dit, en tur som även inkluderade landskapet runt omkring, bland annat Gislövs Stjärna. Se hela inlägget här: Färden till Glimmingehus.

En bit väster om Hagestad finner man den lilla byn Valleberga där man bland annat kan se Skånes enda rundkyrka (sådana finner man annars några stycken på ön Bornholm inte långt här ifrån). Här hittar du reportaget: Valleberga kyrka.

Vi avslutar utflykterna ungefär där vi började, i trakten av Kåseberga. Lite om vad man kan göra när regnskurarna hotar och tips på fikaställe: Fika på Backagården.

Bilderna från utflykter till södra Österlen huvudsakligen under 2017

Se även Skånska Resor:




Bloggar om resor, österlen,


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar