tisdag 18 juli 2017

Strandhugg längs Österlens kust

...från norr till söder
Resan börjar längst upp i norr, i Albo härad, i det område som bär namnet Haväng. Hela inlägget med alla bilder där ifrån ser du om du klickar på den här länken: Haväng en pärla på Österlen - något av ett jordiskt paradis. Sen ska vi inte glömma bort det populära utflyktsmålet strax norr om Haväng: Ravlundafältet.

Nästa inlägg tar dig med på en vandring mellan Haväng och Vitemölla, genom sköna naturreservat och ner i Klammersbäcksåns ravin. Se inlägget här: In i skånska regnskogen och ut på paradisstränderna.

Resan fortsätter söderut och gamla fiskeläget Kivik står på tur. Se bilderna och sevärdheter här: Kivik i våra hjärtan. När vi ändå är i de här trakterna så varför inte titta på Utflykten till Kiviks marknad med egen genväg.

Strax söder om Kivik sticker Stenshuvud ut som en mäktig utlöpare från de skånska åsarna. Här gör vi ett strandhugg och tittar på vad man kan finna i nationalparken: Stenshuvuds nationalpark - många av Skånes naturtyper på samma gång.

Under den fortsatta färden söderut kommer vi förbi de fantastiska Knäbäckshusen och kan inte låta bli att stanna till. Här bilder från ett vårligt besök och ett besök under sommartid.

Vi har kommit till fiskeläget Vik och denna vinterbild och detta bildreportage ger en föreställning om hur vacker den här trakten kan vara under alla årstider: Till Vik vid Österlens sköna kust.

Granne med Vik ligger Tjörnedala och Baskemölla. "En av de skönaste lundar i riket", skrev Carl von Linné när han besökt trakten på sin skånska resa 1749. Se alla bilderna här: I de skånska orkidéernas rike. Mera Baskemölla och Tjörnedala får du här: Stränder i kvällssol.

Strax söder om Baskemölla och strax norr om Simrishamn hittar vi stranden kring klipporna som kallas Vårhallarna. Ett strandhugg där: Söndagsutflykt till fridens strand.

Simrishamn är ju Österlens huvudstad, kallad Sillastan, och självklart måste vi gå iland i denna sköna sommarstad: Sommar i Simrishamn. Mera Simrishamn blir det här: Hamnen i Simrishamn. Och här: Stockrosornas tid i Simrishamn.

Några få kilometer söder om Simrishamn ligger det anrika fiskeläget och tidigare sjöfartsorten Brantevik. Här ett bildreportage från ett skönt strövområde vid havet: Grönet vid Brantevik. Låt oss inte glömma bort det fantastiska fiskeläget heller: Bitar av Brantevik.

Den här bilden är från det lilla fiskeläget Gislövshammar strax söder om Brantevik. Dit kom jag på cykel genom dimman, se hela bildreportaget här: Färden till Gislövshammar.

Vi passerar fiskelägena Skillinge och Örnahusen och går på upptäcktsfärd i det unika dynlandskapet i två naturreservat och längs några av de skönaste stränderna vid Borrby strand och Mälarhusen: Vi fara till skånska Sahara.

Vi rör oss nu längs Österlens sydligaste kust, passerar Sandhammaren och gör ett strandhugg vid Löderups strandbads camping som är omgiven av två sköna naturreservat: Backåkra och Hagestad.

Vi stannar kvar här för att uppleva sydkusten alla tider på dygnet och för små utflykter i omgivningarna längs kusten och bort till närbelägna Kåseberga. Bilderna från En liten sensommarsemester i sydöst.

Fiskeläget Kåseberga är en upplevelse och värt ett eget inlägg: Kåseberga i mitt hjärta. I närheten kan man även Fika på Backagården.

Från Kåseberga går färden västerut längs kusten och när vi är nästan framme vid Ingelstads härads västgräns då gör vi ett sista stopp vid Kabusa för att njuta naturens skönhet och höra historiens vingesus. Se alla bilderna: Kabusa Här börjar Österlen.

Se även Skånska Resor: Utflykter till Skånes fyra hörn


Bloggar om natur, resor.


1 kommentar: