tisdag 15 oktober 2019

Tjugo utflyktsmål i Skåne

...tips från alla väderstreck
Ut i  tystnaden, friden och skönheten. Vi följde banvallen efter den gamla järnvägslinjen från Dalby ut i skogar, genom hagar, förbi Torna Hällestad, ut på den vidsträckta heden, förbi Krankesjön och fram till fantastiska Harlösa. Se hela bildreportaget här: Cykla banvall från Dalby till Harlösa.

Tre skånska slott - Hjularöd, Bjärsjölagård och Övedskloster. Följ med på slottstur i bilder och text: Tre skånska slott.

Som ett glittrande pärlband sträcker sig de fyra små sjöarna från norr till söder; Sövdesjön, Snogeholmssjön, Ellestadssjön och Krageholmssjön. Södra Skånes sjölandskap, ett område med fin natur av stor betydelse för djurlivet och dessutom rikt på slott och fornminnen. Se hela bildreportaget här: De fyra små sjöarna.

Billebjer är ett fantastiskt utsiktsberg på den skånska slätten. Det reser sig högt över det omgivande landskapet nordväst om Dalby och från toppen har man en härlig utsikt över Lundaslätten. Se alla bilderna här: Billebjer ett utsiktsberg.

Vandringsparadiset på Österlen - Kungens Ora, Drakamöllan och Äskebjär. Följ med på vandring i bilder och text från Brösarp norrut genom skogar och över hedar till en fantastisk utsiktsplats. Bildreportaget hittar du här: Vandringsparadiset på Österlen.

Vad kan man göra i Lund? Några tips för den tillfällige besökaren och många bilder. Hela bildreportaget här: Vad kan man göra i Lund?

Rössjön och Trollehallar - vandring till Snapphanestallarna. Följ med på tur i bilder och text till avlägsna skånska trakter på Hallandsåsens sydsida: Rössjön och Trollehallar.

Kring Viks fiskeläge - bilder från en solig söndag på Österlen. Havet bjöd på uppvisning vid Häradsuddens klippor söder om Vik - där kan man för övrigt också titta på Prästens badkar. Norr om Viks hamn har man den speciella utsikten mot Stenshuvud. Se allt här: Kring Viks fiskeläge.

Vittsjön runt på cykel - skön natur i snapphanebygd. Följ med på tur i bilder och text, upplev sevärdheter kring sjön, få tips på mat- och fikaställen med mera: Vittsjön runt på cykel.

Gå till Stenshuvud - skön väg till härligt mål. Den som kommer dit belönas med fantastisk utsikt från olika toppar (se höstfärgerna nu!) - men vägen dit kan också vara en upplevelse. Se bildreportaget här: Gå till Stenshuvud.

Kulla Gunnarstorp strax norr om Helsingborg - ett stycke fin natur och kulturhistoria. Följ med på vandring i bilder och text genom slottsområde, park och omgivande naturreservat: Kulla Gunnarstorp. Jag passade även på att ta en fika på Ebbas fik, bilderna hittar du här.

Nybroåns nedre lopp - vandring längs ån ut till havet. Bildreportage som speglar de sista kilometrarna av Nybroåns färd genom indianskogar, ängsmarker och strandängar till mynningen i Östersjön: Nybroåns nedre lopp.

Ringsjön runt - en härlig cykelfärd bland många sevärdheter i Mellanskåne. Se hela bildreportaget här: Ringsjön runt. Vi cyklade vid ett annat tillfälle runt även den mindre av Ringsjöarna: Runt Västra Ringsjön.

Ett kloster i Ystad - som räddades åt eftervärlden. Se alla bilder från en vandring i och kring en av Ystads största turistattraktioner och sevärdheter: Ett kloster i Ystad.

Stora Köpinge - en vikingatida metropol och Ystads föregångare. Följ med på cykeltur i bilder och text i en forntida trakt som blev betydande handelsplats, fick ett antal vattenkvarnar och förvandlades av järnvägen: Stora Köpinge.

Sträntemölla och Forsemölla naturreservat - och Rörums sköna backar. Följ med på vandring i bilder och text genom kvarnarnas och hasselmusens rike: Sträntemölla och Forsemölla naturreservat.

Runt Oppmannasjön på cykel i vackra Sjöriket i nordöstra Skåne. Besök vid Bäckaskogs slott och Karsholms slott som båda ligger vid sjön. Se hela bildreportaget om alla sevärdheter här: Runt Oppmannasjön på cykel.

Vitemölla strandbackar - fantastiskt strövområde på Österlen. Bilder och information om ett unikt naturreservat: Vitemölla strandbackar.

Ribersborg i Malmö - bostadsområde med ljus och luft. Nära till parker och till stranden vid Öresund, stort utbud av kaféer och matställen - ett utflyktsmål med speciell arkitektur och atmosfär. Se hela bildreportaget här: Ribersborg i Malmö.

Och här får du ytterligare ett tips som för dig till ytterligare ett stort antal utflyktsmål, nämligen den gamla, legendariska landsvägen från Malmö till Ystad, en skånsk Route 66, som slingrar sig fram längs många av Söderslätts sevärdheter. Hela bildreportaget här: Sevärdheter längs Landsvägen.

Alla bilder från utflykter i Skåne under året 2019


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar