söndag 21 juli 2019

Tjugo sköna stränder i Skåne

...massor att uppleva runt hela kusten
Vi börjar i nordöst med en verklig pärla, nämligen havsbaden i Åhus - stränderna vid Täppet och Äspet tillhör de förnämligaste. Se hela bildreportaget här: Havsbaden i Åhus.

Speciella och sevärda är stränderna vid Gropahålet och Friseboda - dessutom två naturreservat i det skånska Sandriket. Se bildreportaget från stränderna i dynlandskapet vid den skånska östkusten:

Ravlundafältet är ett populärt utflyktsmål - inte bara platt betesmark utan dramatiska raviner, unika sandstränder, skogar och fornminnen samt historien om ett fiskeläge som försvann. Se fotoreportaget här: Ravlundafältet.

Jag åkte till Stenshuvud för sol och bad, men även för en tur upp till toppen av berget där en överraskning väntade. Se alla bilderna från denna fantastiska plats: Stenshuvud för sol och bad.

Kanske vill någon ta tillfället i akt att röra på sig lite på semestern. Varför inte vandra till Vik med start i Baskemölla? Lagom lång tur och man rör sig längs kusten i det som Carl von Linné kallade för "de skönaste lundar i riket" när han var här 1749. Se allt här: Vandra till Vik.

Detta är en guide till några av smultronställena längs den skånska kusten i sydöst - som även innefattar hur man hittar de ovanliga klitter- och dynlandskapen innanför strandlinjen. Här hittar du bildreportaget: Vi fara till skånska Sahara.

Sandhammaren är ett givet utflyktsmål - och den här gången hade jag tänkt mig att även få uppleva utsikten från det berömda fyrtornet. Se allt här: Sandhammarens sköna strand.

Riktig sommar kan man uppleva i Ystad. Stranden vid Saltsjöbaden är ljuvlig och ett besök på Fritidsbaren är aldrig fel - se hela bildreportaget: Fint fik och härlig strand.

Det här handlar om en cykelfärd längs en skön bit av den skånska sydkusten - från Svarte till Abbekås på alldeles utmärkta cykelbanor. Bildreportaget kan du se här: Sommar vid Sydkusten.

Stranden i Skanör - en vandring i de små samhällena Skanör och Falsterbo, men även längs havet och den sköna stranden mellan dessa gamla skånska städer. Alla bilderna ser du här: I Skanör och Falsterbo.

Närmare Malmö, ute på en udde, finner vi den idylliska hamnen i Klagshamn. Ett besök där går även att kombinera med sol och bad vid den närbelägna populära stranden. Alla bilderna här:
Sommar i Klagshamn.

På andra sidan Malmö finns Lomma, en ort med mycket gamla anor, beläget där Höje å mynnar i havet. På senare år har Lomma genomgått en stor förvandling - se hela bildreportaget här:
Lomma vid vattnet.

Ett försommarbesök i sköna Bjärred - på bilden ser vi den långa bryggan. Se hela bildreportaget här:
På strandpromenad i Bjärred.

Nu ger vi oss ut i Öresund till den sköna ön Ven med de omsjungna backafallen längs stränderna (flera badställen finns också). Följ med på en given cykeltur runt ön: En resa till Ven.

Strax norr om Landskrona finns Hilleshögs dalar och Glumslövs backar med böljande betesmarker och sköna stränder vid Öresund. Ett paradis för vandraren - följ med på turen i bilder och text: Hilleshögs dalar.

Råå är ett fiskeläge i södra Helsingborg - stilla flyter Råån ut mot havet. Vid havsstranden finns både camping och en lång badstrand. Här skildrar jag en vandring från fiskeläget längs ån upp i Rååns dalgång: Vandring i Rååns dalgång.

Mölle är ett gammalt fiskeläge och en klassisk badort - här kombinerad med sköna vandringar på Kullaberg. Se hela bildreportaget här: Mölle by the Sea.

På andra sidan Kullenhalvön hittar man den inte mindre fantastiska sommarorten Arild. Följ med på en vidunderlig vandring i fiskeläget och omgivande natur: En plats som heter Arild.

Längst in i Skälderviken mynnar Rönne å - den skånska Amazonfloden. Följ med på en båtfärd från Ängelholm längs Rönne å ner till åns mynning vid Skäldervikens stränder - se alla bilder här:
En färd på Rönne å.

Längst upp i nordvästra hörnet av Skåne hittar vi Klippornas rike - Hovs hallar är det dramatiska klipplandskapet vid Bjärehalvöns stränder. Se bilderna från en annorlunda strand i Skåne:
Vandring vid Hovs hallar.

Bilderna från utflykter i Skåne under de senaste åren.


1 kommentar:

  1. SK¨NE HAR FINA STRÄNDER MYCKET ATT GÖRA MED SOMMAR KORTET MALMÖ RIHERGSBORG FÅR OCKSÅ HÄNGA MED

    SvaraRadera