lördag 7 september 2019

Tjugo vandringar i Skåne

...det mångsidiga landskapet
Första vandringen blir på Degeberga backar, ett skönt litet naturreservat nära samhället - här utsikt bort mot höjden Söndreklack. Se hela bildreportaget här: Degeberga backar. I slutet av reportaget finns länk om närbelägna Forsakarsravinen som jag sen fortsatte den här vandringen till...

Den andra turen går till Hilleshögs dalar vid kusten norr om Landskrona - här vandrar man över böljande betesmarker och längs sköna stränder. Vandringen gjorde jag i slutet av september - se alla bilder här: Hilleshögs dalar.

Den tredje vandringen är en promenad i Slottsparken i Malmö - ett grönområde för alla åldrar och som har mycket att erbjuda. Se hela fotoreportaget här: Slottsparken i Malmö.

Under den fjärde vandringen följer vi Nybroåns nedre lopp genom indianskogar, ängsmarker och strandängar till mynningen i Östersjön. Se alla bilder här: Nybroåns nedre lopp.

Nästa tur går runt Gyllebosjön på Österlen - för mig var det en höstutflykt och vandringen gick längs sjökanten i en fortfarande lummig lövskog. Se hela bildreportaget här: Runt Gyllebosjön.

Så blir det en vintervandring från Böste till Smyge - via en omväg över slätten. Fiskelägen, fornminnen på slätten och slutmålet Skånes sydligaste punkt. Se alla bilder här: 

Här blir det vandring i slottsområdet strax norr om Helsingborg för att titta på Kulla Gunnarstorps slott och borg och även i det närbelägna naturreservatet för att njuta skön natur vid Öresund. Se bildreportaget här: Kulla Gunnarstorp.

Jag gjorde en vårutflykt till Billebjer, promenerade från Dalby och tog en sväng in om Dalby Söderskog på vägen dit. Billebjer är inget mindre än ett utsiktsberg som reser sig högt över det omgivande landskapet och man har fin utsikt över Lundaslätten. Se allt här: Billebjer ett utsiktsberg.

En annan vårutflykt gick till Hovdala slott vid Finjasjön utanför Hässleholm. Jag vandrade dit över ängarna på Äspehöjden och, efter lunch på slottsrestaurangen, tog jag också en rundtur i det omgivande strövområdet. Hela bildreportaget här: Utflykt till Hovdala slott.

För några år sen vandrade jag från Veberöd ut till Kulturens Östarp på Romeleåsen och gjorde en rundvandring i friluftsmuséet som speglar en genuin skånsk gårdsmiljö på 1800-talet. Det blev även lunch på gästgivaregården. Alla bilder här: Utflykten till Kulturens Östarp.

Vi beger oss nu upp i nordväst till den sköna plats som heter Arild. Här kan man vandra i det gamla fiskeläget och berömda turistorten och följa kusterna in i säregen och vacker natur. Se hela bildreportaget här: En plats som heter Arild.

Ravlundafältet på Österlen är inte bara platt betesmark utan dramatiska raviner, unika sandstränder, skogar och fornminnen samt historien om ett fiskeläge som försvann - dessutom en fantastisk plats att vandra på. Se mitt bildreportage här: Ravlundafältet (uppgifter om när skjutfältet är öppet för allmänheten hittar du på nätet, se länk i slutet av reportaget).

En vintervandring som gick från Fulltofta Naturcentrum över Fulltofta by till Ringsjöns strand. Alla bilderna hittar du här: Vandringen till Ringsjöns strand.

I Mellanskåne finner man även Rövarekulan, som kan sägas vara ett genuint skånskt utflyktsmål. Jag vandrade från Rolsberga ut till naturreservatet och följde där en av vandringsstigarna som tog mig runt i den härliga naturen. Hela fotoreportaget här: En tur till Rövarekulan.

Längs norra Bjärehalvöns kust finner man Klippornas Rike i Skåne - här kan man göra en fantastisk vandring vid det dramatiska klipplandskap som kallas Hovs hallar. Bildreportaget här: Vandring vid Hovs hallar.

Detta var en höstvandring längs den böljande Knivsåsen (som ingår i ett naturreservat) som avslutades vid Dalby stenbrott. Du hittar alla bilderna här: Vandringar vid Knivsåsen.

Denna vandring innefattar både sightseeing i gamla fiskeläget och turistorten Mölle och en tur till fots ut till Kullens fyr längst ut på sköna Kullaberg. Alla bilderna från vandringen finner du här: 

Detta är en vintervandring upp till Ensamma trädet på Skallahög i Rörum. Den kan dock företas vilken tid på året som helst och belönas med vidunderlig utsikt. I detta bildreportage återger jag dessutom den gamla sägnen om trädet: Ensamma trädet på Skallahög.

Även detta är en vintervandring och den går runt hela Gamla Malmö, en vandring runt staden innanför kanalerna där gammalt och nytt blandas - se alla bilderna här: Runt hela Gamla Malmö.

Vi avslutar med en september-vandring på Grönet vid den natursköna kusten söder om Brantevik på Österlen. Ta del av bildreportaget här: Det fantastiska Grönet.

Bilderna från vandringar i Skåne under skilda årstider åren 2016-2019

Se även Skånska Resor: Tolv vandringar på Österlen


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar