måndag 16 september 2019

Tio skånska fornminnen

...kulturhistoria i landskapet

Gånggriften Gillhög i närheten av Barsebäck - en av Skånes bäst bevarade megalitgravar från bondestenålder. Genom den fem och en halv meter långa gången kommer man in i en gravkammare som är sex gånger två meter stor och som man kan stå upprätt i. Se alla bilderna här: 
Gånggriften Gillhög.

Ängakåsen söder om Kivik - ett av Nordens största gravfält från bronsålder och tidig järnålder. På bilden Penningstenen i den cirkelrunda Penninggraven. Fältet innehåller bland annat en skeppssättning som är sextio meter lång. Hela bildreportaget hittar du här:
Ängakåsen i Kivik.

På cykel till Dansarens häll - den magiska ängen i Järrestad. På en berghäll i en hage en kilometer norr om Järrestad på väg mot Gladsax finns en av Skånes bäst bevarade hällristningar från bronsålder som även är en av Nordens största hällristningslokaler. Se hela bildreportaget:
På cykel till Dansarens häll.

Gravhögarna vid Skivarp - ett speciell höggravfält från bronsålder. På åsryggen norr om Skivarps samhälle finns ett stort höggravfält från bronsåldern med ett tiotal gravhögar. Hela bildreportaget hittar du här: Gravhögarna vid Skivarp.

Trelleborgen - ringborgen från vikingatid. År 1988 fann man, mitt inne i staden Trelleborg, spåren efter en ringborg från vikingatid, en så kallad trelleborg. Nu har man rekonstruerat en fjärdedel av borgen som är uppbyggd på sin ursprungsplats. Hela bildreportaget här: Trelleborgen.

Gorms hög och Ingels sten - legenden från Östra Ingelstad. Jag gav mig ut i landskapet för att leta reda på de platser som kallas för Kung Gorms hög och Kung Ingels grav och kring vilka det finns en gammal sägen. Se bildreportaget här: Gorms hög och Ingels sten.

Den märkliga Tullstorpsstenen, en unik runsten från Harald Blåtands tid, hittar man på kyrkogården i Tullstorp på Söderslätt. Stenen har beskrivits som nästan i klass med världsarvet Jellingestenarna i södra Jylland. Hela bildreportaget här: Den märkliga Tullstorpsstenen.

Vandra den nyöppnade Jätteleden och ta del av en gammal sägen som berättar att det ligger en jätte begravd i Gröstorp väster om Simrishamn. Målen för vandringen är de tre fornminnena Pittjestenen, Stenstuan och Kvejsahöj från tre olika forntidsperioder. Hela bildreportaget hittar du här:
Vandra Jätteleden.

Vikingastaden i Uppåkra strax söder om Lund - här en bild från utgrävningarna. Under tusen år av järnålder utvecklades Uppåkra till ett maktcentrum med handel, hantverk och en härskande aristokrati. Se bildreportaget från besök och guidad tur på plats: Vikingastaden i Uppåkra.

Döserygg och den megalitiska traditionen. En utsiktsplats vid E6, intill busshållplatsen vid Skegrie, informerar om vad man fann här; tjugo dösar, palissader, en forntida processionsväg och mycket annat. Ursprungligen fanns ca 300 megalitgravar från bondestenålder på Söderslätt. Många finns kvar än idag, flera i närheten av utsiktsplatsen. Hela bildreportaget här: Döserygg.

Bilderna från ett urval av reportage om skånska fornminnen åren 2016-2019


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar