lördag 1 juni 2019

Femton utflykter i nordöstra Skåne

...från Snapphaneland till havsbaden
På cykel längs banvall utmed Råbelövssjön i den ljuvligaste sommar - i fem etapper tog vi oss på cykel från Kristianstad in i Stenriket, djupa skogar, myrmarker och Snapphaneland upp till Loshult vid småländska gränsen. Här hittar du sidan med länkar till de fem etapperna:

Kristianstad i Vattenriket, renässansstaden som anlades av Christian IV, är värd ett besök - följ med på stadsvandring i den äldre delen av staden, se alla bilder här: Kristianstad i Vattenriket.

Före Kristianstad fanns den betydande skånska/danska staden Wä - en gång i tiden Skånes fjärde största stad med kloster, kungsgård, kvarnar, järnhantering och mycket annat. Följ med på jakten efter spåren av den försvunna staden: Den försvunna staden Wä.

Vid Helgeåns norra utlopp fanns ytterligare en betydande stad, den kallades Aos, idag säger vi Åhus, dock inte längre någon stad, men spåren finns och är ibland väldigt tydliga - kom med i letandet efter den försvunna staden Aos: Sommarens härliga Åhus.

En väldigt varm dag förra sommaren cyklade jag från Hässleholm ut till Ignaberga där jag följde med ner i Tykarpsgrottan under jord på en guidad tur. Svalt och skönt var det. Mitt bildreportage från besöket kan du se här: På cykel till Tykarpsgrottan.

Ignabergas gamla romanska kyrka från 1100-talet fascinerade mig. Kyrkan fick förfalla under lång tid, men restaurerades och togs i bruk igen - se mitt bildreportage här:
Ignaberga gamla kyrka.

Hovdala slott är ett bra utflyktsmål; intressant och unik historisk miljö, härlig omgivning och natur, dessutom café och restaurang på plats - här har du bildreportaget: Utflykt till Hovdala slott.

Scanisaurus - världens största keramiska fontän - på Ifötorget mitt i Bromölla. Bromölla är tätorten och brukssamhället vid stranden av den sköna Ivösjön, Skånes största sjö - mitt bildreportage från vandringar på orten ser du här: Att upptäcka Bromölla.

Kristianstad är staden med naturen mitt i stan. Efter bara några minuters promenad från järnvägsstationen är man vid stranden av Helge å och ser framför sig gångbron över till Naturum Vattenriket. Se bildreportaget här: Kristianstads största besöksmål.

Under en cykeltur längs Råbelövssjön kom jag till Österslöv och upptäckte där denna fantastiska gamla byggnad, en prästgård från 1600-talet och troligen den äldsta bevarade i Skåne. Bildreportaget hittar du här: Österslövs gamla prästgård.

Våren 2018 genomförde min kompis Bo och jag en banvallscykling över Linderödsåsen. Starten skedde i Mellanskåne, närmare bestämt Hörby och slutmålet var Kristianstad. Vi delade sträckan i tre etapper, här länk till inlägg som länkar vidare till de tre bildreportagen:
Cykla banvall över Linderödsåsen.

Borgen i Åhus var ett medeltida maktcentrum, en gång en mäktig befästning som skyddade inloppet till Helge å. Ny forskning gör också troligt att borgen byggdes tidigare än man hittills antagit. Se alla bilderna från det som kan vara Skandinaviens äldsta stenborg: Borgen i Åhus.

Vi förflyttar oss nu en bit söderut längs den östra kusten. Ett par mil från Åhus och söderut breder det skånska Sandriket ut sig - på flera ställen med ett särpräglat dynlandskap. Bildreportage från två speciella naturreservat här: Gropahålet och Friseboda.

Conditori Duvander är ett äkta konditori och kafé i Kristianstad. De har även filial vid stranden i Åhus. Trivsam atmosfär och äkta råvaror. Se bilder här: Conditori Duvander.

Havsbaden i Åhus - de har lite olika karaktär, den ena stranden hittar man vid Täppet och den andra vid Äspet. Båda härliga ställen. Här kan du se bildreportage: Havsbaden i Åhus.

Bilderna från utflykter i nordöstra Skåne 2016-2018


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar