tisdag 15 augusti 2017

Blommorna på Österlen

...hela våren och sommaren
På den här första bilden handlar det om blå axveronika och var jag såg den ska jag återkomma till...

Låt oss ta det från början. Min första blomsterbild är hämtad från en tidig vårpromenad längs Åbackarna i Simrishamn när vintergäcken blommade och lyste upp. Detta var den 13 mars och hela inlägget och alla bilder ser du här: Våren i Åbackarna.

En dag i slutet av mars tog jag cykeln på tåget till Smedstorp och cyklade till ett närbeläget naturreservat på Listarumsåsen. Det var där jag fann den tidigaste av sipporna, nämligen den enastående vackra blåsippan. Hela bildreportaget hittar du här: En resa till Blåsippans rike.

I början av april gav jag mig i väg på en utflykt till Rörums backar. Där hittade jag naturligtvis vitsippor, men även...

...svalört som på sina ställen färgade backarna gula. Färden gick via Sträntemölla och Forsemölla upp på Mandelmanns ängar och Rörums backar. Se hela inlägget här: En vårutflykt till Rörums backar.

Den 19 april vandrade jag längs kusten till Stenshuvud och till min stora glädje fann jag massor av blommande backsippor. Det blev också en upptäcktsfärd runt om i nationalparken. Se hela bildreportaget här: Stenshuvuds nationalpark.

Den 27 april cyklade jag till Grönet strax söder om Brantevik där jag kunde bese dessa sköna mandelblommor i backen ner mot havet. Grönet är förresten ett skönt strövområde vid havet, se hela blogginlägget här: Grönet vid Brantevik.

Innan april månad var slut hann jag med en vandring på Brösarps backar (både södra och norra backarna). På södra backarna hade gullvivorna just slagit ut. Se bilderna från hela vandringen här: Brösarps backar - ett Nangijala på Österlen.

Kabblekan är en vacker vårblomma och den tog jag bilder på vid en vandring till Hallamölla den 12 maj. Hela reportaget om färden till detta sköna skånska vattenfall kan du se här: Vandring till Hallamölla.

Nu stod också stadens parker, grönområden och trädgårdar i blom. På bilden är det blommande magnolia. Botaniserandet i staden kan du följa här: Nu blommar det.

Denna lilla, oansenliga, men vackra vårblomma såg jag på en vandring på Vitemölla strandbackar. Den kallas Te-Veronika (det lärde jag mig egentligen för länge sen på min lärarutbildning, men behövde nu friska upp minnet). Vandringen mellan Vitemölla och Haväng kan du se här: In i skånska regnskogen.

Det här är en tid då det händer mycket i naturen. Det var dags för ett besök i Tjörnedala strövområde och naturreservat för att titta på orkidéerna. "En av de skönaste lundar i riket", skrev Carl von Linné när han besökte området på sin skånska resa 1749. Se hela reportaget här: I de skånska orkidéernas rike.

Nu gällde det att hänga med i händelserna. I staden hade blåregnet exploderat i blom. Och Simrishamn har mera av denna sköna växt än man kan tro. Se vad jag fann i staden: Blåregnet är över oss.

I juni blommade Sandnejlikan. Bilden är tagen på Degeberga backar, som ligger lite utanför min egen definition av Österlen, men blomman finns även på till exempel Brösarps backar och Vitemölla strandbackar. Reportaget kan vara intressant ändå: Fantastiska Forsakarsravinen.

En söndagsutflykt till Vårhallarna den 2 juli gav en bild på blommande rallarrosor. Den rymde även andra upplevelser i växternas värld och inte minst så var den en fridfull upplevelse: Söndagsutflykt till fridens strand.

I juli blommade det fantastiska Rosentorget i Simrishamn. Torget rymmer en unik samling av gamla ros-sorter från byarna och fiskelägena på Österlen. Se alla bilder: Rosentorget i Simrishamn.

Nu var också tid för stockrosorna i Simrishamn och jag gjorde en stillsam promenad i stadens äldre delar. Det fanns mycket att se för den som gillar detta: Stockrosornas tid i Simrishamn.

I slutet av juli gjorde jag ett av mina återkommande besök i Bäckhalladalen och kunde konstatera att näckrosorna blommade i skogsdammen...

...och att blå Ax-Veronika kunde hittas på flera ställen. Här vackert ihop med vit rölleka. Alla bilderna här: Åter till Bäckhalladalen.

Redan i början av augusti kunde jag konstatera att ljungen börjat blomma. Nu börjar en härlig tid när backar och hedar på flera håll kommer att flamma i ljungens färger. Den här bilden är från en vandring på Ravlundafältet. Reportaget heter kort och gott: Ravlundafältet. Se även inlägget Nu är ljungens tid från Bäckhalladalen.

Även en helt vardaglig promenad kan bjuda på blomsterupplevelser i det lilla. Just nu hittar man bland annat den ljusblå cikorian i vägkanterna. Bilden hämtat från litet inlägg nyligen med några bilder: Blommor i vägkanten.

Bilderna från utflykter på Österlen under våren och sommaren 2017


Bloggar om blommor, sommar,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar