söndag 6 augusti 2017

Årets Havängsvandring 2017

...dolt stenålderslandskap under ytan
Årets Havängsvandring, arrangerad av Havängs museiförening, handlade om vad som gömmer sig i havet utanför Verkeåns mynning. Anton Hansson, doktorand vid Geologiska institutionen vid Lunds universitet, berättade om den senaste forskningen.

Precis bakom oss, där vi sitter samlade, har vi backsluttningen ner mot havet och Verkeåns mynning

Anton Hansson börjar med att orientera oss om Östersjöns utveckling under de senaste femtontusen åren och vad det har betytt för kustlinjen vid Verkeåns mynning. För elvatusen år sen sträckte sig stranden tre kilometer längre ut jämfört med idag.

Andra delen av föredraget får vi höra nere vid stranden och Anton berättar om de fynd som gjorts på havsbotten här ute i form av såväl naturliga lämningar, t ex tallar och pollen, som mänskliga lämningar i form av bland annat fiskfällor och matavfall.

Årets tema lockar folk - här samlingen med kusten norrut i bakgrunden

Verkeån rinner ut strax bredvid oss...

...här kommer ån ut ur sin trädridå inifrån landet i Verkeåns dalgång

Anton Hansson visar upp en utsågad skiva av en stam till en nästan elvatusen år gammal tall, som man funnit här utanför på havsbotten. Mycket intressant, tyckte jag som gärna vill följa den vidare forskningen på det här området.

Senare tar jag en liten promenad kring åmynningen...

Ser åns vatten passera ut i havet...

Betraktar den lilla gångbron som leder över ån...

...och tittar på utsikten söderut mot Stenshuvud

Platsen här omkring bär på både skönhet och mystik - då och då görs dessutom upptäckter som fördjupar våra kunskaper och gör platsen än mera intressant...

Bilderna från liten vandring vid Haväng söndag 6 augusti 2017

Svt: Skånes sjunkna Atlantis utforskatBloggar om historia, sommar,


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar