söndag 2 augusti 2020

Sjutton utflykter i Skåne

...det välsignade landet i söder
Första resan heter Sevärdheter längs Landsvägen. Du kanske har hört uttrycket "söder om landsvägen". Det är den landsvägen som menas. Den går från Malmö till Ystad över Söderslätt och det finns mycket att se längs vägen - se hela reportaget med bilder och länkar här.

Vi förflyttar oss nu norrut mot västra delarna av mellanskåne, närmare bestämt till Rönneberga backar som är en mäktig höjd med utsikt över landskapet och Öresund. Dessutom finns där tolv gravhögar från bronsålder - se hela bildreportaget här: Rönneberga backar.

Finjasjön strax söder om Hässleholm är en av Skånes största sjöar med omväxlande och vacker natur samt många sevärdheter. Se hela bildreportaget här: På cykel runt Finjasjön.

Nu beger vi oss längst ner i söder, till Skånes och Sveriges sydligaste udde, Smygehuk. Jag företog små vandringar i trakten, tittade på intressanta sevärdheter och hade glädje av mat- och fikaställen. Det blev ett bildreportage av det hela: Smygehuk längst ner i söder.

Över till den skånska östkusten. I det skånska Sandriket vid Ålakusten hittar vi två fantastiska naturreservat; Gropahålet och Friseboda. Intressant och speciell natur med fina sandstränder, dessutom har Helgeån sitt södra utlopp här. Hela bildreportaget här: Gropahålet och Friseboda.

Nere i sydväst finner vi den spännande staden Trelleborg. Här kopian av Trelleborgen som man byggt på dess ursprungliga plats, den mäktiga vikingaborg från Harald Blåtands tid som gett staden dess namn. Se hela bildreportaget här: En tur till Trelleborg.

Sommarens härliga Åhus där Helge å rinner ut i Östersjön. Åhus har en gång varit stad och minnena från den tiden är många - här ett bildreportage om vandringar blands sevärdheter: Sommarens härliga Åhus. Badstränderna är också fantastiska, ett bildreportage om dessa finner du här.

Fiskelägena på Österlen, dessa pärlor vid Änglamarkens kust, är pittoreska platser som bevarat sin gammaldags charm. Hela bildreportaget här: Bilder från fiskelägena på Österlen.

En vandring i Rååns dalgång - ett skönt naturreservat söder om Helsingborg. Från centrala Helsingborg till Rååns mynning och fiskeläget Råå, därefter uppströms längs ån i naturreservatet. Se hela bildreportaget här: Vandring i Rååns dalgång.

När man är i Helsingborg så har man möjlighet att gå på Ebbas fik, ett café med femtiotalsstuk, smarriga kakor och god mat. Bildreportaget hittar du här: Alla går till Ebbas fik.

Hässleholm är en ung stad, Skånes näst yngsta, men en stad med rötterna i historien. På bilden Snapphanen, den skånske gerillakämpen och frihetshjälten, som står staty i Hembygdsparken. Följ med på en stadsvandring i bilder och text: Hässleholm den nya staden.

Inte långt från Hässleholm finns Tykarpsgrottan, där scener från flera filmer, bland annat Ronja Rövardotter, har spelats in. Egentligen är det en gruva där man bröt kalksten förr i tiden. Följ med på en guidad tur ner i underjorden: På cykel till Tykarpsgrottan.

Stadsvandring i Landskrona visade sig vara en angenäm upplevelse. På egen och lite improviserat, men trevliga upptäckter. Genom Nyhamn, fina parker och koloniområden, äldre delar av staden, Citadellet med mera. Se allt här: Stadsvandring i Landskrona.

Uppe vid Laholmsbukten med Hallandsåsen i bakgrunden finner man Båstad som en gång i tiden varit en stad. Av det förflutna och av pittoreska äldre miljöer finns en hel del kvar, samtidigt som orten har mycket att erbjuda nutida sommargäster. Se bildreportaget här: Båstad förr i världen och nu för tiden.

Tosterup på Österlen - en cykeltur i en socken med ett mäktigt slott, skog och gamla byar. Hela bildreportaget finns här: Tosterup på Österlen.

Plötsligt i Vinslöv, en kombinerad bil- och cykelfärd i och kring de berömda stationssamhället. Brännvinsdammen, Steinabjär och många andra sevärdheter. Och så Holgers bänk förstås. Se alla bilderna här: Plötsligt i Vinslöv.

Till Lomma vid havet, sandstränderna vid Saltsjöbadet och Lomma Beach, sommargatan med restauranger och alla fikaställen och mycket mera. Hela bildreportaget här: Till Lomma vid havet.

Bilderna från utflykter i Skåne under åren 2016-2020

Se även Skånska Resor: Tjugoen utflykter i Skåne


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar