tisdag 1 oktober 2019

Tjugo fornminnen på Österlen

...historiens vingesus i landskapet
Först ut är Nedraby kyrkoruin, som man finner inte långt från Övraby. En gammal kyrka som man tvangs att överge, men som nu fortfarande används. Se alla bilder och läs historien i fotoreportaget här: Nedraby kyrkoruin.

Inte långt från Nedraby, Övraby och Tosterup hittar man Vallens borgruin, resterna av den grymme Isengrims borg på Österlen. Se bilderna och ta del av legenden om Isengrim i bildreportaget här: Vallens borgruin.

Vid Tommarpsån, där borta där kyrktornet i dagens Östra Tommarp sticker upp, låg den medeltida kungsorten och klosterstaden Tumathorp under hundratals år innan den försvann in i historiens dimmor. Se bildreportage från jakten på Österlens försvunna stad: Den försvunna staden Tumathorp.

En riksborg som styrde över ett eget län i stora delar av Österlen. Gladsaxehus, den bortglömda kungaborgen som man fortfarande kan se spår av om man tar sig till byn Gladsax. Bildreportaget hittar du här: Gladsaxehus på Österlen.

Ängakåsen söder om Kivik - ett av Nordens största gravfält från bronsålder och tidig järnålder. På bilden Penningsstenen i den cirkelrunda Penninggraven. Fältet innehåller bland annat en skeppssättning som är sextio meter lång. Hela bildreportaget hittar du här: Ängakåsen i Kivik. Nära Ängakåsen hittar man även den välkända Kiviksgraven.

Gorms hög och Ingels sten - legenden från Östra Ingelstad. Jag gav mig ut i landskapet för att leta reda på de platser som kallas för Kung Gorms hög och Kung Ingels grav och kring vilka det finns en gammal sägen. Se bildreportaget här: Gorms hög och Ingels sten.

Vandra den nyöppnade Jätteleden och ta del av en gammal sägen som berättar att det ligger en jätte begravd i Gröstorp väster om Simrishamn. Målen för vandringen är de tre fornminnena Pittjestenen, Stenstuan och Kvejsahöj från tre olika forntidsperioder. Hela bildreportaget hittar du här: Vandra Jätteleden.

De märkliga runstenarna i Simris har fornsvensk anknytning. Ta del av bildreportaget här: De märkliga runstenarna i Simris. En annan runsten från Österlen är Vallebergastenen. Den har en spännande historia att berätta: Vallebergastenen.

På cykel till Dansarens häll - den magiska ängen i Järrestad. På en berghäll i en hage en kilometer norr om Järrestad på väg mot Gladsax finns en av Skånes bäst bevarade hällristningar från bronsålder som även är en av Nordens största hällristningslokaler. Se hela bildreportaget: På cykel till Dansarens häll. Mera hällristningar hittar du här och här.

Jag följde Gårdlösaleden från Smedstorps station upp mot åsen där man vet att det funnits bebyggelse under järnåldern och där jag hittade några av fornminnena i form av skeppssättningar och domarring. Bilderna här: Fornminnen på Gårdlösaleden.

Högarna i Hammenhög - ekon från ett storslaget förflutet. Själva namnet på byn kommer från högarna. Bildreportage här: Högarna i Hammenhög.

Ute på den sydösterlenska slätten, inte långt från kusten och nära Hagestads mosse, finner man den välbevarade megalitgraven Ramshög från bondestenålder. Se bildreportaget från denna femtusenåriga gånggrift i Hagestad: Ramshög en gånggrift i Hagestad. Från den närbelägna Carlshögen hittar du bilderna här.

En nära fyratusen år gammal hällkista från skiftet stenålder/bronsålder. Man finner den nära Gislövshammar - närmare beskrivning i bildreportaget: Hällkistan vid Gislövshammar. Kistan har röjts av en 80-årig eldsjäl som även städat gravfältet Lunnabjär.

Kring bronsåldershögen Bolshög, som man kan se inte långt från Glimmingehus, finns det många sägner och berättelser. Se litet bildreportage här: Bolshög.

Fornlämningen Stenhed är en skeppsformad stensättning ute på slätten söder om Gärsnäs. Den är ännu inte undersökt, men dateras till bronsålder eller järnålder. Bildreportage här: Fornlämningen Stenhed. Inte långt borta finns den vackra och speciella runstenen i Östra Herrestad.

På vägen mellan Gladsax och Baskemölla kan man hitta gånggriften Stenstuan. Den ger en uppfattning om hur många gånggrifter kan ha sett ut från början. Man har också gjort en del fynd vid undersökningar. Bildreportage här: Gånggriften Stenstuan.

Nära Tommarpsån, väster om byn Östra Tommarp, ligger Tågarpsdösen, som egentligen är en gånggrift. Den har grävts ut och undersökts, bild från utgrävningen finns också med i fotoreportaget, se här: Tågarpsdösen.

Ales stenar på Kåsebergaåsen är, jämte Kiviksgraven, ett av de märkligaste och mesta kända fornminnena på Österlen. En magisk plats säger många. Den ska naturligtvis upplevas på plats. Fotoreportage här: Ales stenar.

Även Havängsdösen är ett mäktigt minne från forna tider. En megalitgrav från bondestenålder, ca 5 500 år gammal. Visst vilar det ett skimmer av magi och mystik över platsen? Bildreportage här: Havängsdösen. Inte långt borta på Ravlundafältet finns den mindre kända Knäbäcksdösen.

Vallabacken vid Grevlunda. Som en jättelik tårta, fyrtio meter i diameter. Ruinerna efter en unik medeltidsborg (den enda i sitt slag i Sverige) nära Möllebäcken vid Grevlunda i Vitaby. Bildreportaget hittar du här: Vallabacken vid Grevlunda. I närheten hittar man även Grevlunda gravfält.

Bilderna från utflykter på Österlen under åren 2016-2019


3 kommentarer:

  1. Dina presentationer är en helt fantastisk kulturprestation! Tack! Man får verkligen lust att resa ut och se på de fornminnen som man inte redan har besökt.

    SvaraRadera
  2. Informativt och lockande - tack!

    SvaraRadera