torsdag 21 februari 2019

Femton fina utflykter i Skåne

...till sköna platser runt om i landskapet
Första utflykten går till Helsingborg - hela bildreportaget ser du här: Sofiero slott och trädgård...

Den andra utfärden går till en plats strax söder om Glumslöv, nämligen Hilleshögs dalar (klicka på länken för att se bilderna)...

Tredje resan går till Bjärehalvön där vi finner Klippornas rike i Skåne - hela bildreportaget finner du här: Vandring vid Hovs hallar...

Fjärde turen går till Bosjökloster vid Ringsjön, i hjärtat av Skåne - hela bildreportaget hittar du här:

Femte turen är en vårutflykt till Hovdala slott utanför Hässleholm, nära Finjasjön - hela bildreportaget ser du här: Utflykt till Hovdala slott...

I den sköna sommar åker vi till vackra Arild, fiskeläget och turistorten vid Skäldervikens strand, vid foten av Kullaberg - se allt här: En plats som heter Arild.

Från nordvästra hörnet till det sydöstra, närmare bestämt Sandhammaren där vi kan titta på den sköna stranden och utsikten från fyrens torn - se allt här: Sandhammarens sköna strand.

Tillbaka i nordväst besöker jag Ängelholm, staden med de blommande broarna och mycket annat intressant - här får du länken till hela bildreportaget: En tur till Ängelholm.

Nu på Österlen där jag letar spår efter en försvunnen stad som låg här i hundratals år innan den försvann in i historiens dunkel - se hela bildreportaget här: Den försvunna staden Tumathorp.

Och nu till Söderslätt där det blir en aptitgivande cykeltur genom blommande rapsfält och förbi massor av sevärdheter med siktet inställt på en ekologisk lunch med lokala produkter - se allt här:

Vid Österlens östra kust blir det en vårvandring söder ifrån upp till Stenshuvud, ett område för häftiga naturupplevelser - hela fotoreportaget finns här: Stenshuvuds nationalpark.

Kristianstad, renässansstaden mitt i Vattenriket, kan vara en upplevelse - här har du möjlighet att följa med på en stadsvandring i ord och bilder i de äldre delarna av staden: Kristianstad i Vattenriket.

Vi håller oss kvar ett tag i de östra delarna och besöker Forsakar och Degebergas sköna backar. Du kan se hela bildreportaget här: Fantastiska Forsakarsravinen.

I Skånes sydvästra hörn finner vi de två medeltida städerna Skanör och Falsterbo. Här får du följa med på rundvandring till sevärdheter i de små städerna och även längs havet - se allt här:

En bit söder om det nutida Kristianstad låg en gång Skånes fjärde stad, staden Wæ, ett betydande centrum med kloster, kungsgård, kvarnar, järnhantering med mera. Jag ger mig ut för att leta efter spåren idag - se hela fotoreportaget här: Den försvunna staden Wæ.

Bilderna från resor i Skåne 2015-2018

2 kommentarer:

  1. Underbar blogg! Vilken härlig skåneinspiration! Jag är en östgöte som älskar landskapet i söder. Skulle vilja pricka in att åka neråt när körsbärsträden blommar, kan du säga ungefär när brukar den blomningen infalla?
    Fridens liljor
    Lisa

    SvaraRadera
  2. Tack för din positiva respons, Lisa! Körsbärsblomningen kan variera från år till år och även mellan olika delar av Skåne, men mitten av maj är nog ett tämligen säkert tips.

    SvaraRadera