lördag 7 juli 2018

Till Österlen vill jag fara

...femton fina utflykter
Den första turen går på cykel längs Skånes sydöstra hörn - från Simrishamn till Kabusa och nedslag på sköna platser i Änglamarken. Se hela bildreportaget här: En bit underbar Österlenkust.

Nästa tur går till havet i norra delen av Österlen, en vandring till Haväng - längs Verkeåns dalgång och blommande ängar ut till det lockande havet. Se bilderna från vandringen här: 

Med ångtåget på Österlen - en upplevelse för gammal och ung. Följ med på en tågresa i bilder och ord, i tid och rum, mellan Brösarp och Sankt Olof: Med ångtåget på Österlen.

En resa går till "huvudstaden" på Österlen, nämligen Simrishamn, där man bland annat kan se på det vackra Rosentorget, där man samlat unika lokala rossorter från Österlens byar och fiskelägen. Se hela bildreportaget här: Rosentorget i Simrishamn.

En utflykt till Kivik kan vara en god idé - där finns mera än man tror. Här handlar det om Esperöd, Karakås och Hällevik - följ med på en vandring mellan skogar och caféer med sevärdheter och upplevelser: En utflykt till Kivik.

Här handlar det om en liten vandring till Södra Björstorps gård - herrgården med sexton sidor. En unik anläggning i naturskön miljö strax söder om Brösarp. Se alla bilder från besöket här: 

Så till de sydligaste delarna av Österlen, nämligen till Sandhammarens sköna strand - och utsikten från fyrens torn. Följ med på en utflykt i bilder och text till detta givna utflyktsmål på Österlen:

Vandring till Stenkilsristningen - fornminne från bronsålder. Strax söder om Simrishamn hittar man ett av Skandinaviens viktigaste hällristningsområden. Följ med på en vandring i bild och text:

Resan till Ravlunda - en skön plats med historiskt vingesus. Följ med på en vandring i denna Österlenby med omgivningar: Resan till Ravlunda.

Sommar på Österlen - vandring i Änglamarkens lundar vid havet. Från Baskemöllas hamn norrut längs stranden genom fantastiska Tjörnedala strövområde. Se alla bilder här: Sommar på Österlen.

Till Gyllebo kan man åka hela året, här handlar det om en vårutflykt (vill du se bilder från en sensommarutflykt kan du klicka här). Jag gjorde en skön cykeltur genom Österlens landskap - från Gärsnäs över Komstad för att se på slottet och borgruinen och tillbaka över Östra Vemmerlöv. Bildreportaget hittar du här: Vårutflykt till Gyllebo slott.

Världens bästa badstrand - finns på Österlen. Följ med på kustvandring i sydöst:
Världens bästa badstrand.

Söder om Simrishamn finns ett antal områden med strandängar som jag tycker är fantastiska, vackra och rofyllda. Ett av de här områdena är Grönet strax söder om fiskeläget Brantevik. Här får du ett bildreportage från en utflykt till området: En vårutflykt till Grönet.

Färden till Fågeltofta - med Bondrum och Kronovall. Följ med på sockenvandring till bland annat Bondrumsgården, Fågeltofta by och Kronovalls vinslott: Färden till Fågeltofta.

Sista resan den här gången går till byn Tryde där man kan höra historiens vingesus i idyllen. Följ med på en byavandring som också innefattar besök på Nostalgicaféet och femtiotalsmuséet:
Tryde på Österlen.

Samtliga bilder från utflykter på Österlen under våren och sommaren 2018


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar