lördag 6 januari 2018

Nio slott och borgar på Österlen

...ett kulturarv från Änglamarken
Christinehofs slott är fascinerande med sin historia och sina omgivningar, ekoparken, återställda våtmarker, alunbruket och den berömda kaffestugan. Här finns två länkar, Christinehofs slott med omgivningar och Christinehofs slott (med ytterligare bilder).

Det femhundra år gamla Glimmingehus ute på Österlens slätt är Nordens bäst bevarade medeltidsborg. Här får du veta lite mer, dels genom en cykeltur till borgen och i dess omgivningar och dels genom intrycken från en guidad visning: Färden till Glimmingehus.


Gärsnäs slott tillhör de mindre kända, men är en byggnad med mycket gamla anor. Bilderna tog jag när jag egentligen var i närheten för att utforska andra spännande saker. Se inlägget här: Gärsnäs slott.


Örups slott finns nära Tomelilla och har en hel del gemensamt med andra borgar på Österlen. Se bilderna och läs mer om slottet och dess omgivningar här: Örups slott.


Vallen kallas den och av ruinerna förstår man att det måste ha varit en mäktig borg. Det var här som den grymme Isengrim huserade en gång i tiden - men vem var han och vilken är legenden som berättas? Se bildreportaget här: Vallens borgruin - Isengrims borg på Österlen.


Tosterup är en av de ståtligaste borgarna och har också en spännande historia att berätta. Se inlägget här: Tosterups slott.


Bollerups borg är ett mäktigt medeltidsslott på Österlen. Här får du veta lite om borgens historia och nutida omgivningar: Bollerups borg.


Tunbyholm är ett renässansslott vid en liten sjö mellan Smedstorp och Sankt Olof. Här får du veta lite mer om detta bortglömda slott: Tunbyholms slott.


Smedstorps slott var en gång en mäktig anläggning och ett stort gods. Se bildreportaget här: Smedstorps slott.


Avslutningsvis ett reportage från en två mil lång cykeltur genom Österlens "slottsbälte" med upplevelser av det sköna landskapet, besök i byar, kyrkor, ruiner, herrgårdar, slott och borgar: En slottsrunda på Österlen.

Bilderna från utflykter till slott och borgar på Österlen är huvudsakligen från 2017 och i något fall 2016. Vill tillägga att det finns ytterligare slott och borgar på Österlen, till exempel Gyllebo slott och Kronovalls slott. Så det lär bli fler slottsreportage. Det kan även bli återbesök på redan besökta platser - mycket återstår att berätta.

Se även på Skånska Resor:

Tio skånska slott och borgar

Byarna på Österlen

Fiskelägena på Österlen


Bloggar om historia, kultur,


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar