onsdag 3 januari 2018

Fiskelägena på Österlen

...pärlor längs den sköna kusten
Längst upp i norr finner vi Vitemölla med välbevarade äldre hus, gamla strädden och omgivet av den skönaste natur. Se hela bildreportaget här: Vitemölla en pärla vid Österlens kust. Vill du se mer av de fantastiska strövområdena norr om Vitemölla så klicka här: In i skånska regnskogen.

En liten bit söder om Vitemölla ligger Kivik, ett av kustens gamla fiskelägen. Bilden är uppifrån Lilla Stenshuvud och finns med i bildreportaget Kivik i våra hjärtan. Det var en vårutflykt, det finns även Höstutflykten till Kivik, liksom Vandringen till Stenshuvud från Kivik och ett besök på äppelmarknaden.

Den lilla fiskebyn Knäbäck låg ursprungligen där Knäbäcken rinner ut i havet i norra delen av Ravlundafältet. En del av husen från fiskeläget räddades (när skjutfältet utvidgades) och flyttades till Rörums strand söder om Stenshuvud där de kan ses idag. Se mitt bildreportage här: De fantastiska Knäbäckshusen.

Inte långt där ifrån är Vik beläget. Jag gjorde en vinterutflykt på cykel dit och fick bland annat den här bilden med vy från norra Vik mot Stenshuvud. Se hela bildreportaget här: Till Vik vid Österlens sköna kust.

Avstånden här är inte större än att man lätt kommer från Vik till Baskemölla med en skön promenad längs stranden. Bilden är från hamnen i Baskemölla och dit kom jag den här gången dock med cykel: En cykeltur till Baskemölla. Det finns även en vinterutflykt: En tripp till Baske by the Sea. Liksom en tur dit i sköna maj: I de skånska orkidéernas rike.

Några kilometer söder om Simrishamn hittar vi nästa fiskeläge, nämligen Brantevik. Här några bilder från en cykeltur till Brantevik under sensommaren: Bitar av Brantevik. I våras gjorde jag en cykeltur till ett skönt strövområde strax söder om Brantevik: Grönet vid Brantevik. Även området längs kusten norr om Brantevik är värt ett besök: Det fantastiska Simrislund.

Gislövshammar, en liten bit söder om Brantevik, var förr det minsta och fattigaste läget vid kusten. Där bedrevs även stenhuggeri. Idag är det en eftertraktad sommarort med vackra och välbevarade hus. Här bildreportaget som inkluderar hela cykelresan dit: Österlen ut ur dimman.

Ett par kilometer söder om Gislövshammar hittar vi Skillinge med både småbåtshamn och fiskehamn och en bakgrund som sjöfartsort med en av Sveriges största segelfartygsflottor. Bilderna från min utflykt till Skillinge: En visit på sköna Skillinge. Det blev ytterligare ett besök: Julmarknaden på Skillinge.

Till sist kommer vi fram till Kåseberga. Här bilder från ett besök sommaren 2014: Kåseberga i mitt hjärta. Och här en länk till ett besök i december 2017: Julmarknaden på Kåseberga. Mellan Skillinge och Kåseberga finns mycket att se, till exempel Skånska Sahara och naturreservaten Backåkra och Hagestad.

Se även Skånska Resor: Byarna på Österlen


Bloggar om österlen, kultur,


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar