lördag 16 september 2017

Utflykter till Skånes fyra hörn

...massor med tips för den ressugne
Vi börjar i nordväst och första turen går till Hovs hallar, en av Skånes mest spännande platser - Klippornas Rike i Skåne. Alla bilder från turen ser du här: Vandring vid Hovs hallar

Inte långt från Hovs hallar hittar vi Norrvikens trädgårdar - ett paradis för blomsterälskare. Se alla bilder från utflykten dit: Vandring i Norrvikens trädgårdar.

Båstad finns i närheten och är en skön plats att besöka. Orten har dessutom en intressant historia. Se alla bilderna här: Båstad förr i världen och nu för tiden.

Ängelholm ligger också i nordväst, längst in i Skälderviken. Staden är värd ett besök, det kan du övertyga dig om här: En tur till Ängelholm. Det går också att kombinera med En färd på Rönne å - den skånska Amazonfloden och en jakt på Luntertun - en skånsk stad som försvann.

Den andra halvön i nordväst är Kullen. Här finns mycket att uppleva. Här ett resereportage från Mölle och Kullaberg: Mölle by the Sea och vandring på sköna Kullaberg.

Nu går turen till sydvästra Skåne och vi börjar I Skanör och Falsterbo, som är en vandring genom de små samhällena och längs den sköna kust som förbinder dem.

Från Skanör och Falsterbo är det inte långt till Foteviken och den fantastiska vikingabyn. Här kan du se fotoreportaget där ifrån: På besök i Vikingabyn.

I sydvästra Skåne finner vi även staden Trelleborg, som har väldigt gamla anor. En sevärdhet är ju inte minst trelleborgen, som man fann och har gjort en rekonstruktion av. Bilder från en rundvandring i staden: En tripp till Trelleborg.

Söderslätt är en spännande plats där det finns mycket att upptäcka. Här är några förslag på utflykter: Resan till Ängavallen, Resan till Västra Ingelstad, Upptäcksfärd på Söderslätt, Hököpinge på slätten och Från Böste till Smyge.

Malmö är känt för sina vackra parker. En av de nyare parkanläggningarna, som egentligen är en restaurering av en gammal trädgård/park tillhörande en tidigare herrgård, är Katrinetorp. Här kan du se smakprov från två besök: Söndagspromenad vid Katrinetorp och Höst i Katrinetorp.

Vi tar nu ett skutt diagonalt över Skåne och hamnar i den nordöstra delen. Där börjar vi med ett besök i bruksorten Bromölla vid stranden av den sköna Ivösjön - Skånes största sjö. Se bildreportaget här: Att upptäcka Bromölla.

En kort resa från Bromölla ligger den vackra renässansstaden Kristianstad i Vattenriket. Följ med på en stadsvandring i den gamla staden: Kristianstad i Vattenriket.

Åhus vid kusten var en gång i tiden en stad med stadsmur och försvarsborg. Mycket av det gamla finns fortfarande att se, här en historisk stadsvandring: Sommarens härliga Åhus och den försvunna staden Aos.

Gropahålet och Friseboda är två speciella naturreservat i det skånska Sandriket vid kusten söder om Åhus. Bildreportaget hittar du här: Gropahålet och Friseboda.

I närheten av Degeberga hittar man flera fina utflyktsmål, inte minst gäller det Forsakarsravinen och Degeberga backar. Här kan du se bilder från dem båda plus en liten rundvandring i samhället Degeberga: Den fantastiska Forsakarsravinen och Degeberga backar. I närheten hittar man också sådana utflyktsmål som Blåherremölla och Drakamöllans naturreservat.

Vi beger oss nu slutligen till Skånes sydöstra hörn där inte minst kusten lockar med fantastiska stränder, naturreservat och fiskelägen. Här en guide till en resa längs hela denna kust, från Haväng i norr till Kabusa i söder: Strandhugg längs Österlens kust.

En bit inåt land hittar vi det underbart vackra vattenfallet Hallamölla. I detta fotoreportaget kommer vi dit genom en vandring längs den sköna Backaleden: Vandring till Hallamölla.

Christinehofs slott med omgivningar är värda ett besök. Kulturarv, ekopark med återställda våtmarker, alunbruket och den legendariska kaffestugan. Se alla bilder här: Christinehof med omgivningar.

Här handlar det om en utflykt till Rörums backar och Mandelmanns ängar via det fina lilla vattenfallet vid Forsemölla: En vårutflykt till Rörums backar.

Andra backar som är värda att besöka är Brösarps backar, såväl de södra backarna som de norra. Här kan du se bilder från båda: Brösarps backar - ett Nangijala på Österlen.


Bloggar om resor, skåne,


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar