söndag 1 mars 2020

Resor i Oxie härad

...norra Söderslätt och mera
Oxie härad var ett härad i sydvästra Skåne och det omfattade bland annat norra delen av Söderslätt. Häradet var uppkallat efter Oxie socken. Första resan går till kyrkbyn Oxie där vi bland annat besöker Kungshögarna - se hela bildreportaget här: Oxie höjden vid källan.

Glostorp, en bit sydväst om Oxie, var kyrkby i Glostorps socken som även den ingick i Oxie härad (Glostorp uppgick 1967 i Malmö stad). Byn är delvis oskiftad och har rötter tillbaka i forntiden. Bildreportage från min cykeltur till Glostorp hittar du här: Vad finns det i Glostorp?

Törringe socken var också en del av Oxie härad. Nära den gamla kyrkan ligger Törringelund som en ö i det omgivande jordbrukslandskapet. De lövskogsklädda kullarna med liten damm och restaurang är ett populärt strövområde. Se alla bilderna här: Ett besök i oasen Törringelund.

Rör vi oss istället västerut kommer vi till Klagshamnsudden med den lilla fiske- och fritidshamnen. I gamla tider hörde Klagshamn till Västra Klagstorps socken (ingår sen 1971 i Malmö kommun). Här bilder från en utflykt till Klagshamn med vandring kring hamnen: Sommar i Klagshamn.

En bit inåt slätten i sydöstlig riktning finner man byn Hököpinge som ruvar på hemligheter från det förflutna. Förmodligen hade byn en storhetstid redan under vikingatid. Från medeltid blev den kyrkby i Hököpinge socken. Här bildreportage från både kyrkbyn och stationssamhället: Hököpinge på slätten.

Jag tog cykeln med på pågatåget till Västra Ingelstad, bekantade mig lite med byn och gav mig sen ut i det omgivande landskapet. Här skådar jag Bolmers högar i fjärran (de ligger i Mellan-Grevie socken), de visade sig vara en bra utsiktsplats över Söderslätt. Hela fotoreportaget ser du här: Resan till Västra Ingelstad.

På samma resa besökte jag även Månstorps Gavlar, slottsruinen från 1500-talet. Den ligger i Västra Ingelstads socken. Bildreportaget hittar du här: Månstorps Gavlar.

Längst bort i öster ingick Svedala socken i Oxie härad. Här ett litet bildreportage som avspeglar arkitekturen under byns expansion med järnvägen och industrin: Svedalas fina tegelbyggnader.

Norrut i Oxie härad finner vi Södra Sallerups socken som inkorporerades i Malmö stad 1952. Här ett bildreportage från kyrkbyn med korsvirkesgårdar och medeltida kyrka samt omgivningarna:
Södra Sallerup.

I Husie socken ingick de tre byarna Husie by, Kvarnby och Östra Skrävlinge. Husie socken var en av socknarna i Oxie härad och uppgick 1935 i Malmö stad. Vad finns kvar att se idag? Följ med på sockenvandring i bilder och text: Husie socken.

Bilderna från utflykter i Oxie härad under åren 2016-2020. Tanken är att bildreportagen ovan ska kompletteras med nya. Det finns mycket mera att utforska i detta intressanta härad i Skåne. Sammanlagt fanns inte mindre än 23 kyrksocknar i Oxie härad. Så fortsättning lär följa...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar