onsdag 20 november 2019

Järrestads härad på Österlen

...rapport från nio socknar
Det böljande slättlandskapet i Järrestads härad på Österlen - följ med på utflykter och byavandringar i bilder och text till de nio socknarna i häradet. Nedan följer ett antal länkar till bildreportagen...

Vi tar socknarna i bokstavsordning och börjar därför med Bolshögs socken. Kanske den märkligaste socknen på Österlen? Tre byar, Gnalöv, Glimminge och Västanbäck, men kyrkan ligger inte i socknen. Och var ligger egentligen Glimminge? Och så en utsiktsplats som jag aldrig skådat. Se hela bildreportaget här: Bolshögs socken.

Gladsax socken - idyllen uppe på höjderna och nere vid havet. Dessutom bär Gladsax på en fantastisk historia - se hela bildreportaget här: Gladsax socken.

Järrestads socken - en gammal centralbygd. Följ med på vandring i bilder och text i en socken som gav namn åt hela häradet: Järrestads socken.

Simris socken - urgamla anor och framtidens by. Följ med på byavandring i en av Järrestads härads socknar på Österlen: Simris socken.

Stiby socken med kyrkbyn uppe på höjden. En socken som också innefattade historiska Komstad och världsberömda Gärsnäs: Stiby socken.

Vallby socken - inklusive Glimmingehus. Följ med på en tur i bilder och text i socknens natur, byar och borg - och titta in i en äkta adlig gravkammare: Vallby socken.

Östra Nöbbelövs socken - kyrka med storslagen utsikt. Följ med på vandring i bilder och text längs den pittoreska byavägen och en cykelfärd ner till kustens fiskelägen: Östra Nöbbelövs socken.

Östra Tommarps socken - ruvar på minnen från fornstora dar. Följ med på upptäcktsfärd i bilder och text i nutida Östra Tommarp och den försvunna staden Tumathorp på Österlen: Östra Tommarps socken.

Östra Vemmerlövs socken - inåt land, lite högre upp. Följ med på byavandring i bilder och text genom den gamla byn och i stationssamhället ända bort mot Gyllebosjön: Östra Vemmerlövs socken.

Bilderna från utflykter till socknarna i Järrestads härad under 2019


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar