fredag 12 maj 2017

Bolshög

...både by och bronsåldershög
Den mäktiga bronsåldershögen Bolshög reser sig mitt ute på den österlenska slätten, bara en och en halv kilometer från borgen Glimmingehus.

Den är synlig på långt håll, stor som den är, omkring 36 meter i diameter och fem meter hög

Byn Bolshög är uppkallad efter bronsåldershögen, även detta ett tecken på gravens betydelse

Gravhögen ligger nära byn, bara en liten bit sydost om kyrkan. En liten grusväg löper nära högen så att man kan komma ganska intill utan att gå i de odlade fälten.

Kyrkan är byggd på 1100-talet med brett västtorn. Korsarmarna har tillkommit senare.

Från byns omgivningar ser man borgen Glimmingehus profil avteckna sig mot himlen

Utmed vägen från Bolshög ned mot Glimmingehus löper Vallbyåsen och Lunnasjöbäckens dalgång som är en del av de tidigare vidsträckta våtmarker som en gång i tiden omgav Glimmingehus.

Inte långt borta finns lövskogen i Gislövs Stjärna som anses utgöra en rest av det stora lövskogsområde som under förhistorisk tid täckte större delen av Skåne.

Det är gammal kulturbygd här, spåren finns efter mänskliga aktiviteter allt ifrån stenålder och framåt. En lång historisk kontinuitet utmärker trakterna. Kring Bolshög finns många sägner berättade om vättar, troll, en begravd kung eller drottning och mystiska händelser.

Det ofta funnits en slags aktning och respekt för dessa ättehögar genom historien som gjort att vi fortfarande kan se många av dem kvar i landskapet. Troligen har både gravhögen och andra ställen kring Bolshög utgjort heliga platser som man bör närma sig med en viss ödmjukhet...

Bilderna från ett besök i Bolshög söndag 7 maj 2017

Se även Skånska Resor: Färden till Glimmingehus


Bloggar om historia, österlen


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar