lördag 2 januari 2021

Femton utflykter på Österlen

...sommaren och hösten 2020

Bilden är från de så kallade Fyrkapporna i Ingelstorp. Här bodde grindvakten och hans familj i ena huset och hade kreatur i det andra. Denna cykeltur i Ingelstorps socken ägde rum i den sköna månaden juni och var den första i en rad utflykter till barndomens trakter på Österlen som jag gjorde under sommaren. Hela bildreportaget hittar du här: Ingelstorps socken.

Nästa cykeltur blev i slutet av juni och gick till barndomens by och socken, nämligen Glemminge. På bilden ser vi det mäktiga flyttblocken Klövasten kring vilket det har spunnits många sägner. Hela bildreportaget ser du här: Glemminge på Österlen.

I början av juli fortsatte cykelturerna i mina gamla barndomstrakter. Tosterups slott på bilden är välkänt, det finns mycket annat i den lilla socknen som är mindre känt - jag gjorde nya upptäckter. Bildreportaget hittar du här: Tosterup på Österlen.

Övraby tillhör utkanten av min barndoms trakter på Österlen. Här den fantastiska och välbehållna möllan som vårdas av den lokala mölleföreningen. Mycket annat finns det att upptäcka i socknen, se bildreportaget från en tur i slutet av juli här: Övraby på Österlen.

I början av augusti flyttades fokus över på de östra delarna av Österlen och jag började längst upp vid Österlens norra gräns. Där gjorde jag en vandring från Blåherremölla längs Julebodaåns ravin ut till Östersjöns stränder i gränslandet i Ravlundafältets nordligaste del. Bilden ovan är från stranden vid Ravlundafältet, hela bildreportaget ser du här: Vandring längs Julebodaån.

Före vandringen längs Julebodaån gjorde jag ett besök i Blåherremölla, en av de mest välbevarade och genuina by- och vattenkvarnsmiljöerna från 1700- och 1800-talets Skåne. Se bildreportaget här: Ett besök i Blåherremölla.

I början av augusti hälsade jag även på hos barn och barnbarn som hyrde stuga i Mälarhusen. Här ett litet bildreportage från Mälarhusens strandbad med fantastiska och breda sandstränder samt även en nyöppnad och speciell kiosk. Hela bildreportaget här: Mälarhusens strandbad.

I början av augusti var jag i Simrishamn några dagar och bodde på Hotell Svea. Bilden ovan är från Storgatan. Jag gjorde ett reportage med bílder från mina små vandringar i staden - det hela kan du se här: Flanör i Simrishamn.

Under mina dagar i Simrishamn hann jag även med ett besök i Bäckhalladalens naturreservat strax norr om staden. Här ett bildreportage från min vandring i reservatet: Tillbaka till Bäckhalladalen.

I mitten av augusti återupptog jag mina resor i socknarna vid Österlens västra gräns. Benestads socken var det som stod på tur. Förutom kyrkbyn besökte jag bland annat Örups slott och Fyledalen som också hör till socknen. Alla bilder ser du här: Benestad på Österlen.

Under mina cykelturer i trakten besökte jag Smakbruket, ett originellt ställe med butik, restaurang och café. Här några bilder som ger en liten presentation: Smakbruket i Tomelilla.

I mitten av september fortsatte resan norrut längs Österlens västra sida och turen gick till Tryde socken. Tomelilla var den minsta av byarna med bara sju gårdar - en av dessa återstår och är idag museum, Byagården. Det blev en tur i dagens Tomelilla (mycket Hasse & Tage), besök i byarna och även vid slottet Kåseholm: Tryde socken på Österlen.

Mot slutet av september gör jag en cykeltur till Skåne Tranås som förr i tiden var ett viktigt vägskäl och mötesplats. Det vi ser på bilden är Tranesgården vid torget i byn. Här korsades de stora vägarna, här fanns skjutsstation, här bytte man hästar och här hölls marknader. Nära intill fanns gästgivaregården. I bildreportaget tittar vi närmare på detta, liksom det stora nutida utbudet av verksamheter för att till sist göra färden ut till socknens västra trakter och leta efter den forna borgen Esbiruth. Se allt här: Skåne Tranås på Österlen.

En av de sista dagarna i september blir det några cykelturer i Fågeltofta socken i Albo härad. Vi tittar på vinslottet Kronovall, besöker Bondrumsgården, Fågeltofta by och den lilla byn Månslunda. Hela bildreportaget hittar du här: Fågeltofta socken på Österlen.

Höstens cykelturer på Österlen avrundas i början av november med en tur Vitaby-Bästekille-Kivik-Vitemölla och tillbaka till Vitaby. Härliga platser att återse och Bästekille var en ny upptäckt för mig. Hela bildreportaget här: Österlen by bike.

Alla bilderna från utflykter på Österlen under sommaren och hösten 2020


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar