tisdag 21 juni 2016

Folkets Park i Malmö

...världens äldsta folkpark
Malmö Folkets Park - hit har folk gått i 125 år för att roa sig. Här stora entrén mot Amiralsgatan (program för midsommarfirandet se nedan).

Låt oss för ett ögonblick rikta blickarna mot den gamla entrén vid Norra Parkgatan. På 1800-talet hade Frans Suell, Malmö hamns skapare, anlagt en park för privat bruk här. Den köptes av Socialdemokratiska föreningen som öppnade området som en folkpark år 1891.

Om man vänder sig om (där man står vid gamla ingången) kan man se att Frans Suells gamla gårdshus, som kallas Lugnet, fortfarande står kvar på andra sidan "gatan" (det är cykelbana där nu).

Låt oss fortsätta parkturen. Det första som möter när man går in genom gamla entrén är Långa dammen. Den har funnits här från början.

Jag svänger till höger och på platsen där Arken låg tidigare finner jag något nytt, nämligen stadsodling i pallkragar. Du kan läsa mer om odlingsträdgården här.

Passerar en plats intill där det pågår intensiva och kreativa kojbyggen...

...och plaskdammen

Nästan dold under grönskan står en byst av Axel Danielsson, en av den malmöitiska arbetarrörelsens pionjärer och grundare av tidningen Arbetet.

Jag fortsätter min vandring bland redan kända lekplatser...

...och nytillkomna

En titt in på Far i hatten, en av de äldsta byggnaderna i parken. Matställe, scen och dansbana. För övriga matställen i parken se här. Det finns också platser där man kan grilla själv, liksom det går bra att sitta i gröngräset med egen matsäck.


Moriska paviljongen, mötes-, nöjes- och kulturpalats.

Danspalatset Amiralen, byggt 1940 i funkisstil.

Rosen

Terrariet eller Malmö Reptilcenter där du kan bekanta dig med ormar, ödlor och många andra djur.

Cuba Café med latinamerikanska toner, mat och drinkar. Cuba Café på Facebook.

Tiderna förändras och därmed utbudet i parken. Här är det farsan och jag som åker spöktåg i Malmö Folkets Park i början av 50-talet, när parken bara var hälften så ung som idag.

Bilderna från en parkvandring söndag 19 juni 2016

Midsommarfirande i Folkets Park




Bloggar om malmö, sommar


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar