fredag 13 april 2018

Tolv byar på Österlen

...välkommen till Änglamarken
Första resan går till Borrby i hjärtat av Österlen - här ifrån får du ett bildreportage med rubriken Borrby störst, bäst och vackrast. Klicka på länken så får du hela storyn...

Nästa utflykt går till Hagestad, Europas längsta radby. Se hela reportaget här: Upptäcktsfärd i Hagestad - en jakt på vårt förflutna.

Sankt Olof var vallfartsorten på Österlen - än idag är kyrkan och offerkällan värda ett besök, liksom mycket annat i byn: Utfärden till Sankt Olof.

Östra Tommarp ruvar på fantastiska hemligheter. Den som inte redan visste det kunde inte ana att här funnits ett medeltida maktcentrum på Österlen: Den försvunna staden Tumathorp.

Rörum är den vackra byn på backarna - följ med på en byavandring bland gatuhus och gårdar i dåtid och nutid: Rörum på Österlen.

Smedstorp mitt på Österlen - en levande by med gamla anor. Följ med på en vandring i bild och text genom byn och de sköna omgivningarna: Smedstorp mitt på Österlen.

Tomelilla - liten som blev stor och bättre än man kanske tror. Följ med på en rundvandring i en av Österlens större orter med intressant historia och mycket att erbjuda: Tomelilla liten som blev stor.

Brösarp mitt i naturen - gammal huvudort i Albo härad. Följ med på en byavandring bland gammalt och nytt och dessutom en promenad upp på de snöklädda norra backarna: Brösarp mitt i naturen.

Vitaby kyrkby och stationssamhälle - med underbar atmosfär och utsikt. Magiska fornminnen, tidsresa till gamla tiders stationssamhälle och hänförande utsikt från kyrkbyn:

Gärsnäs - Stiby - Komstad - en fantastisk kombination. Följ med på en cykeltur i de sköna trakterna - från Bybjär i söder till Komstad stengravar i norr. Alla bilderna här: Gärsnäs Stiby Komstad.

Östra Ingelstad, en by med anor och en kulturhistoriskt värdefull plats. Kung Ingels och Kung Gorms gravar, Ingelsta gamla gård, byavandring bland lokala sevärdheter och attraktioner i en välbevarad äldre österlensk miljö. Se hela reportaget här: Östra Ingelstad en by med anor.

Hammenhög en gammal centralort - med storslagen förhistoria. Följ med på en byavandring i en av Österlens mest spännande byar där det nu dessutom våras för den anrika gästgivaregården. Se hela bildreportaget här: Hammenhög en gammal centralort.

Bilderna från utflykter till byar på Österlen under 2016-2018


Bloggar om resor, kultur,


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar