söndag 14 mars 2021

Tio utflykter i nordvästra Skåne

 ...vackra Kullen och Bjärehalvön

På södra sidan av halvön Kullen hittar man pärlan Mölle, gammalt fiskeläge och turistort. Hela bildreportaget från vandringar både i lejed och på stigar ut till Kullaberg och Kullens fyr hittar du här: Mölle by the Sea.

På norra sidan av halvön hittar man ett annat förnämligt gammalt fiskeläge och turistort, nämligen Arild, som blivit utsedd till en av Europas finaste byar. Se hela bildreportaget här: En plats som heter Arild.

Rekekroken där Edvard Persson bodde (han ligger begravd i närbelägna Jonstorp). Besök i Jonstorp, Brunnby och fika på fantastiska Systrarna på Skäret. Alla bilderna hittar du här: I trakterna av Arild.

Längst in i Skälderviken, som skiljer Kullen från Bjärehalvön, finner man den vackra staden Ängelholm, staden med de blommande broarna. Bilderna från resereportaget hittar du här: En tur till Ängelholm.

När man kommer till Ängelholm kan man med fördel passa på att ta en båttur på Rönne å, den skånska Amazonfloden, genom skogen ner till hamnen vid flodmynningen: En färd på Rönne å.

Vid åns mynning hoppade jag av båten, åt lunch på en restaurang och gav mig sen ut på jakt efter en försvunnen stad, nämligen den skånska medeltidsstaden Luntertun, eller som den också kallas, Rynnestad eller Rönnestad, som låg vid Rönne å. Bildreportaget  här: Luntertun en skånsk stad som försvann.

Båstad på Bjärehalvöns norra sida har också varit stad en gång. Min stadsvandring gick ut på att få en bild av både ortens förflutna och det nutida sommarlivet där. Hela bildreportaget här: Båstad förr i världen och nu för tiden.

Detta handlar om en cykeltur på Bjärehalvön, genom fantastiska Sinarpsdalen, fram till Båstad vid havet och sen upp på Hallandsåsen för fin utsikt över Laholmsbukten. Bilden ovan vy från starten på södra sidan och utsikten söderut mot Kullen. Allt ser du här: Cykeltur på Bjärehalvön.

Nära Båstad finner man Norrvikens trädgårdar, ett paradis för trädgårdsälskare och en upplevelse för alla. Alla bilderna och reportaget ser du här: Vandring i Norrvikens trädgårdar.

I det nordvästra hörnet av Bjärehalvön finns Klippornas rike i Skåne, det dramatiska klipplandskap som kallas Hovs hallar. Se bildreportaget här: Vandring vid Hovs hallar.

Alla bilder från utflykter i nordvästra Skåne 2016-2020


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar