lördag 1 juni 2019

Små smultron-ställen på Österlen

...Simrishamn med omnejd
Från Simrishamn, den lilla staden vid havet, är det aldrig långt till den sköna naturen...

Den lilla klippiga udden Vårhallen strax norr om staden är ett sådant smultronställe. Här får du en länk till ett bildreportage från ett av mina senaste besök där: En dag i solen. Och här en länk till det allra senaste: Lugnet vid Vårhallen.

En liten bit söder om Simrishamn finner man Simris strandäng, också en skön plats i Änglamarken. Här länkar till fotoreportage från mina två senaste besök: De ljuvliga strandängarna och Blomstertid på ängen.

Man behöver inte ens lämna staden för att uppleva skön och avkopplande natur. Runt de norra delarna av Simrishamn, längs den slingrande Tommarpsån, sträcker sig Åbackarna med fina vandringsstigar - se bildreportage här: Åbackarna i Simrishamn.

I de södra delarna av Simrishamn finns ett fint litet naturreservat på det som förr var byn Simris utmarker. Än idag betas området för att bevara dess karaktär. Bildreportaget hittar du här:

Strax norr om staden finns det sköna naturreservatet Bäckhalladalen. Promenadstigar av olika längd genom en vacker och fridfull natur. Bildreportaget hittar du här: Upplev Bäckhalladalen. Detta är en plats som kan upplevas året om, här reportage från höst och vår.

En bit västerut, inåt land, finns det märkliga stupet på slätten, beläget i uråldriga utmarker, numera naturreservatet Impan. Dit kan man komma bland annat genom att vandra eller cykla från Simrishamn över Tommarpsåns dalgång och Gröstorps backar, se här. Bildreportage från Impan här:
Stupet på slätten.

Några få kilometer söder om staden ligger det lilla fiskeläget Brantevik och strax söder om läget finns de sköna naturområdena Grönet och Hylkan längs stränderna. Små oaser av skönhet och lugn - se bildreportage: Vandringen till Hylkan.

Och bara några kilometer norr om Simrishamn finns det sköna fiskeläget Baskemölla. Norr om Baskemölla, just vid stranden, hittar man Tjörnedala, om vilket Carl von Linné skrev när han var här på sin skånska resa 1749: "En av de skönaste lundar i riket". Bildreportage finns här:
Strövtåg i Tjörnedala.

Staden Simrishamn är i sig själv en oas för den som söker genuina och vackra stadsmiljöer. Följ med på en stadsvandring i bilder och text, upplagd efter en sjuttio år gammal turistbroschyr:
Rundtur i Simrishamn.

Ett senare tillskott fast med äldre rariteter är Rosentorget i Simrishamn sen 2009. Här finns en fantastisk bank av gamla rosor från Österlens byar och fiskelägen. Se bildreportaget:
Rosentorget i Simrishamn.

Något tidigare har vi blåregnets underbara blomning. Gamla, välutvecklade blåregn finns på äldre hus runt om i staden - här ett bildreportage: Blåregnets tid är nu.


Bilderna från utflykter huvudsakligen under 2018 och 2019 (bilden från Bäckhalladalen är några år äldre).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar