tisdag 13 mars 2018

Tio utflykter kring Kristianstad

...östra Skånes mångsidiga landskap
Ivösjön, Skånes största sjö, nordöst om Kristianstad. Vid sjöns strand ligger också bruksorten Bromölla. Se bildreportaget från en resa till denna sevärda plats: Att upptäcka Bromölla.

Kristianstad - en av Skånes största städer och en vacker 400 år gammal renässansstad. Se bilderna från en stadsvandring här: Kristianstad i Vattenriket.

En gång Skånes fjärde stad med kloster, kvarnar och järnhantering samt berömt för sina silversmeder. Följ med på en jakt efter de spår som finns kvar: Den försvunna staden Wæ.

En annan stad som försvann var Åhus - fast den hette Aos på den tiden. Här en rundvandring för att upptäcka både spåren av det förflutna och den nutida orten: Sommarens härliga Åhus.

Vi förflyttar oss nu till det skånska Sandriket - ett särpräglat dynlandskap som sträcker sig ett par mil längs kusten söder om Åhus. Vi gör besök i två speciella naturreservat: Gropahålet och Friseboda.

Det finns nedlagda järnvägslinjer vars banvallar förvandlats till förnämliga cykelleder. En sådan går från Brösarp till Degeberga genom skogar, över åsar och slätter. Här ovan förbi Söndre klack vid Degeberga backar. Se hela bildreportaget här: Cykla banvall till Degeberga.

Fortsättningen gick sen från Degeberga till Gärds Köpinge. En av sevärdheterna i närheten av spåret var Vittskövle slott, som kan beskådas på bild ovan. Se rapporten från cykelturen här:
På spåret mot Gärds Köpinge.

Jag gjorde en tur till Forsakar, Skånes högsta vattenfall, och till Degeberga sköna backar samt tittade även en del på samhället Degeberga. Se fotoreportaget här: Fantastiska Forsakarsravinen.

Det var också en vårutflykt till Blåherremölla vid Maglehem - kvarnmuséum och kafé i naturskön miljö. Här kan du se reportaget: Blåherremölla vid Maglehem.

Liksom Maglehem och Blåherremölla låg Hörröds socken i Gärds härad. Kyrkan i Hörröd och dess historia är lite speciell, liksom byn och legenden om Spökryttaren. Se och läs allt här: Hörröds kyrka.

Bilderna från utflykter i östra Skåne huvudsakligen under 2017. Det jag här kallar Kristianstads-området sträcker sig från trakterna av Ivösjön vid gränsen till Blekinge, över Kristianstad, slätten, Linderödsåsen och kusten med Sandriket ner till gränsen mot Österlen i söder.


Bloggar om resor, kultur,


2 kommentarer:

  1. Ska verkligen åka dit i vår. Lite mer från Kristianstad hade ´jag gillat

    SvaraRadera
  2. Det ska bli mer Titti! Det förtjänar även den här delen av Skåne.

    SvaraRadera