torsdag 1 oktober 2020

Sju små socknar på Österlen

 ...i Ingelstads härad

Sommaren 2020 besökte jag de sju socknar i Ingelstads härad som ligger längst ut mot Österlens gräns i väster. Först ut var den sydligaste av dessa socknar, nämligen Ingelstorps socken. Det blev en färd på cykel genom byarna Hammar och Ingelstorp, genom kulturlandskapet och upp på Hammars backar där man har en vidunderlig utsikt över havet och slätten. På första bilden de så kallade Fyrkapporna. Se hela bildreportaget här: Ingelstorp på Österlen.

Nästa cykelutflykt gick till Glemminge socken, en gammal socken i ett böljande landskap. På första bilden det legendariska flyttblocket Klövasten, som det berättas så många historier om. Följ också med på cykelfärd till socknens mest avlägsna delar, Glemminge stenar och Spjutstorp, byn som försvann. Hela bildreportaget hittar du här: Glemminge på Österlen.

Tosterup på Österlen - en socken med slott, skog och gamla byar. Följ med på cykeltur i bilder och text till Munkamöllan, Vallen, Tosterups skog med skogvaktarhuset, Tosterups by, kyrka och slott, byarna Gärarp och Munka Tågarp plus Munka Tågarps gård och hela härligheten. Alla bilderna ser du här: Tosterup på Österlen.

Nästa cykelfärd gick till Övraby socken på Österlen. Det blev besök vid den fantastiska möllan, i kyrkbyn och på Övrabyborgs gård, Nedraby kyrkoruin och mycket annat. Hela bildreportaget här: Övraby på Österlen.

Benestad på Österlen - en vacker socken med anor och skön natur. Följ med på cykeltur till Örups slott, kärr och ängar, till urgamla Benestads by med medeltidskyrka och värdshus i korsvirke samt vidare genom fina Fyledalen och till Stenby, som är den andra byn i socknen. Se hela bildreportaget här: Benestad på Österlen.

Tryde socken på Österlen - fyra små byar och ett slott. Tryde var kyrkby, Tomelilla var minst. Följ med på vandring i Tomelilla och cykeltur till Sälshög, Everöd, Tryde och slottet Kåseholm. Och i allt detta spelar Hasse & Tage en viss roll. Första bilden: En gård bevarad från den ursprungliga byn i Tomelilla. Se alltihop här: Tryde socken på Österlen.

Skåne Tranås på Österlen - viktigt vägskäl och mötesplats. Första bilden: Tranesgården vid torget i Skåne Tranås. Här korsades de stora vägarna, här fanns skjutsstation, här byttes hästar och här hölls stora marknader. Se hela bildreportaget från en cykeltur i socknen, dagens sevärdheter i byn och jakten på en försvunnen borg: Skåne Tranås på Österlen.

Alla bilder från cykelturer på Österlen under sommaren 2020




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar