torsdag 8 oktober 2020

Femton slott och herresäten på Österlen

 ...fantastiskt kulturarv och historia

Adelssläkterna hade en väldig maktställning förr i tiden och på Österlen dröjde sig det så kallade hoveri-systemet med dagsverksskyldighet för arrendebönderna kvar långt in på 1800-talet. De storslagna slotten och herrgårdarna står kvar som minnesmärken från en annan tid...

Vi börjar i det södra stråket, här Örups slott i Benestads socken söder om Tomelilla. Enkelhusborgen till vänster tillhör samma tid och typ som Bollerup och Glimmingehus. Här en länk till mera information om Örups slott.

Övrabyborgs gård skapades från början av Bollerups borg, men friköptes sen av en gren av släkten von Platen. Här länk till gårdens hemsida.

Ytterligare en liten bit österut och vi kommer till Tosterups slott som härskat över bönder i flera socknar. Än idag är Tosterup ett betydande gods, här länk till slottets hemsida.

Tosterups granne i öster är Bollerups borg, ytterligare en anläggning i samma stil som Örups slott och Glimmingehus. Här länk till länsstyrelsen som berättar borgens historia.

Ytterligare en bit österut och vi kommer till Glimmingehus, som är berömd för att den är Nordens bäst bevarade enkelhusborg från medeltiden. Här länk till borgens hemsida.

Nu viker vi av en bit norrut och nästa slott vi stöter på är Gärsnäs slott, som har gamla anor. Wikipedia ger oss historien: Gärsnäs slott.

En bit västerut ungefär på samma breddgrad finner vi Smedstorps slott som varit stort och mäktigt. Nu återstår endast huvudbyggnaden. Smedstorps byalags hemsida berättar lite om slottet här.

Norr om, inte så långt bort, finns det ofta bortglömda slottet, Tunbyholms slott. Länsstyrelsen ger mera kött på benen: Tunbyholms slott.

En bit österut, på en holme i Gyllebosjön, finns Gyllebo slott (i slottsparken finns även ruinerna efter den tidigare borgen). Här får vi veta mera: Gyllebo slott.

Längst ut vid Österlens gräns i väster (i Tryde socken) finner vi Kåseholms slott. Lite fakta finner man här: Kåseholms slott.

Om vi håller oss kvar i de västra delarna (men norr om Kåseholm, i Skåne Tranås socken) så kan vi bese Äsperöds säteri. Jag hittar inget om gården på nätet, men den har gamla anor - något om en adelsman som bodde på herrgården för länge sen kan man dock läsa här.

Kronovalls slott mellan Fågeltofta och Sankt Olof (i Albo härad) har också gamla anor. Nuvarande huvudbyggnaden är dock från 1700-talet och ombyggd i fransk barockstil på 1890-talet. Här länk till slottets hemsida: Kronovalls vinslott.

Det var Christina Piper som lät bygga Christinehofs slott på 1700-talet. Pengarna kom från de stora inkomsterna av alunbruket. Slottet dominerade bygden vida omkring här uppe i norr. Länk till slottets hemsida: Christinehofs slott.

Södra Björstorps herrgård nära Brösarp är unik med en sextonkantig borgliknande byggnad. Herrgården håller på att byggas upp efter en omfattande brand. Här länk till gårdens hemsida: Södra Björstorps säteri.

Östra Torups slott hittar man lite undanskymt mellan Ravlunda och Vitaby. Här länk till ett bildreportage som jag själv har gjort: På cykel till Östra Torup.

Bilderna från utflykter på Österlen under åren 2017-2020


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar