tisdag 1 september 2020

Femton fina utflykter i Skåne

...blandad konfekt från 2020
Första utflykten är en cykeltur jag gjorde till Tvedöra Beach sista dagen i maj månad. En liten badsjö inte så långt öster om Lund och Södra Sandby. Se hela bildreportaget här: Tvedöra Beach.

Benestad på Österlen - en vacker socken med anor och skön natur. Följ med på cykeltur till Örups slott, kärr och ängar, till urgamla Benestads by med medeltidskyrka och värdshus i korsvirke samt vidare genom fina Fyledalen och till Stenby, den andra byn i socknen. Alla bilderna hittar du här: Benestad på Österlen.

Gamla Väster är en genuin del av den gamla staden i Malmö. Här finns bevarat mycket av gammaldags charm och atmosfär, äldre vägnät har bibehållits och många äldre byggnader sparats åt eftervärlden. Följ med på stadsvandring i bilder och text: Strövtåg på Gamla Väster.

Här är bilder från några dagars promenader i Simrishamn, huvudstaden på Österlen. Pittoreska gatumiljöer, hamnen, Storgatan, restauranger, caféer, butiker med mera. Hela bildreportaget har du här: Flanör i Simrishamn.

Det här är en vy från Ramnakullabackarna ner mot trakten kring Sövdesjön. Jag och min kompis Bo har cyklat över Romeleåsen i början av februari månad och är nu på väg mot Blentarp där vi tänker äta lunch på Gästis. Se hela bildreportaget här: En tur på Romeleåsen.

Holmaboden vid Ålakusten, en mer än tvåhundra år gammal ålabod, som jag hittade efter mina vandringar längs Julebodaån. Det visade sig dessutom att det finns en underbar badplats här också. Se hela bildreportaget: Holmaboden vid Ålakusten.

På cykel längs Öresund, en tur som gick från Borstahusen till Råå. På bilden en liten tillbakablick på Sandbergen vid Hilleshögs dalar. En skön cykelfärd trots att den ägde rum i mitten av mars. Se hela bildreportaget med alla sevärdheter: På cykel längs Öresund.

Om du kommer till Malmö finns det mycket att se och uppleva. Här tips på en stadsvandring som går genom både gamla och nya delar av staden och blandade miljöer. Alla bilderna finner du här: Om du kommer till Malmö.

Plötsligt i Vinslöv. En kombinerad bil- och cykelfärd i och omkring det berömda stationssamhället. Här finns mer än man anar; Brännvinsdammen, Steinabjär med mera. Se hela bildreportaget här: Plötsligt i Vinslöv.

I slutet av mars blev det en vårutflykt i trakterna kring Torups bokskog; Bara kyrkby, Torup, Hyby och Jättegraven. Se hela bildreportaget från cykelturen här: Utflykt kring Torups bokskog.

I början av juli blev det en rundtur i Tosterups socken med slottet, skogen och gamla byar. Följ med på cykeltur till Munkamöllan, Vallen, Tosterups skog med skogvaktarhuset, Tosterups by, kyrka och slott, byarna Gärarp och Munka Tågarp plus Munka Tågarps Gård och hela härligheten. Alla bilder här: Tosterup på Österlen.

Smygehuk längst ner i söder - Sveriges sydligaste udde. På första bilden Smygehuks fyr som jag nådde efter vandring genom huggormslandet. Se också Famntaget, den charmiga hamnen, sydligaste punkten, den säregena stranden, köpmansmagasinet, matutbudet och mycket mera. Alla bilderna här: Smygehuk längst ner i söder.

Heleneholm i Malmö - ett litet lustslott i staden. Herrgården som gett namn åt ett helt stadsområde. Bildreportage från liten vandring kring "slottet" och i området plus berättelsen om herrgården: Heleneholm i Malmö.

En annan sida av Lomma; stationssamhälle, kyrkby och Lilla Lomma. Följ med på byavandring i bilder och text genom gamla stråk och miljöer och gör nya upptäckter. Lomma har varit och är mycket och nu ska persontågen också börja gå hit. Första bilden är Lomma kyrka - se hela bildreportaget här: En annan sida av Lomma.

Rönneberga backar - mäktig utsikt över Öresund från en höjd med tolv gravhögar. Följ med på en cykeltur i bilder och text till ett gravfält från bronsålder uppe på höjderna öster om Landskrona. På första bilden ser man Kung Holger Danskes hög - hela bildreportaget ser du här: Rönneberga backar.

Bilderna från utflykter i Skåne under 2020


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar