tisdag 14 maj 2019

Tolv utflykter kring Helsingborg och Landskrona

...sköna skånska utflyktsmål
Hilleshögs dalar, strax norr om Landskrona, med böljande betesmarker och sköna stränder - se bildreportaget från naturreservatet här: Hilleshögs dalar.

Sofiero slott och trädgård i norra Helsingborg är en annan höjdare. Rhododendron-blomningen är ungefär mitten av maj till mitten av juni (men hela säsongen är intressant). Se bildreportaget här:

En resa till den underbara lilla ön Ven ute i Öresund är en upplevelse - se bildreportage från båtresa och cykeltur på ön längs branta backafall: En resa till Ven.

Femtiotalskaféet Ebbas fik i Helsingborg är värt ett besök, god mat och fantastiska bakverk - för att inte tala om den inspirerande miljön. Se hela bildreportaget: Ebbas fik.

Liten stadsvandring i Landskrona, hamnen, citadellet och tur och retur till gamla fiskeläget Borstahusen - se hela bildreportaget här: I Landskrona är det toppen.

En bit in i landet, vid Röstånga, finner vi den spännande Söderåsen med Skäralid och kopparhatten. Fantastiska vyer och raviner - se bildreportage här: Söderåsens nationalpark.

En annan typ av intressanta höjder hittar man i Helsingborg - här utsikten mot hamnen och Öresund uppifrån Landborgen, den naturliga brant som löper här längs kusten. Ett bildreportage från Helsingborg och speciellt uppifrån Landborgen: Själva kärnan i Helsingborg.

Jällabjär, två kilometer nordost om Röstånga, är ett naturreservat och resterna av en skånsk vulkan som var aktiv för mer än hundra miljoner år sen - se bildreportage här: Jällabjär en skånsk vulkan.

Västra Karaby backar, som finns strax sydost om Dösjebro, är en skapelse av både natur och människa. Backarna bildades under inlandsisens avsmältning, men har sen byggts på med gravhögar av forntidens människor - se bildreportage här: Västra Karaby backar.

Rååns dalgång sträcker sig från Råå fiskeläge vid kusten i väster till Gantofta samhälle i öster. En naturskön dalgång med åtskilliga sevärdheter - bildreportage här: Vandring i Rååns dalgång.

Den lilla runda Odensjön har fått namn efter guden Odens enda öga - följ med på vandring i bilder och text till denna sägenomspunna plats: Höstutflykten till Odensjön.

Vi avslutar med en eftermiddagsvandring i ett somrigt Helsingborg och besöker några historiska platser - bildreportage här: Promenad i gamla Helsingborg.

Bilderna från utflykter i trakterna av Landskrona och Helsingborg 2016-2018


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar