lördag 18 maj 2019

Tio utflykter i nordvästra Skåne

...sköna Kullen och Bjärehalvön
På norra sidan av halvön Kullen hittar man det gamla fiskeläget och turistorten Arild, som också blivit utsedd till en av Europas finaste byar. Du kan få en föreställning om detta genom att titta på mitt bildreportage: En plats som heter Arild.

På den södra sidan av halvön hittar man en annan gammal pärla, nämligen fiskeläget och turistorten Mölle - se alla bilderna från reportaget som innefattar både vandring i lejed och på stigar ut till Kullaberg och Kullens fyr: Mölle by the Sea.

Jag har även (tillsammans med en kompis) cyklat banvall till Mölle vintertid. Första etappen gick från Kattarp till Höganäs - bildreportaget från den cyklingen kan du se här. Andra delen gick från Höganäs till Mölle (banvallen går längs den legendariska Möllebanan) - det bildreportaget kan du se här.

En av de platser vi besökte när vi cyklade till Mölle var Krapperups slott, ca tre kilometer från Mölle. Ett speciellt slott med tillhörande magnifik trädgård (som man med fördel kan besöka nu när rhododendron-säsongen drar igång). Se alla bilderna här: Krapperups slott.

Längst in i Skälderviken (som skiljer Kullen från Bjärehalvön) finner man den vackra staden Ängelholm - staden med de blommande broarna. Bilderna från resereportaget hittar du här:

När man kommer till Ängelholm kan man med fördel passa på att ta en båttur på Rönne å, den skånska Amazonfloden, genom skogen ner till hamnen vid flodmynningen - se hela bildreportaget här: En färd på Rönne å.

Vid åns mynning hoppade jag av båten, åt lunch på en restaurang och gav mig sen ut på jakt efter en försvunnen stad, nämligen den skånska medeltidsstaden Luntertun, eller, som den också kallades Rynestad eller Rönnestad, som låg vid Rönne å, inte långt från åns mynning i Skälderviken. Hur det gick kan du se i bildreportaget: Luntertun en skånsk stad som försvann.

Vi är nu uppe vid det nordöstra hörnet av Bjärehalvön, klippornas rike i Skåne, närmare bestämt det dramatiska klipplandskap som kallas Hovs Hallar - du kan se bildreportaget här:

Inte långt från Hovs hallar, nära Båstad, hittar man Norrvikens Trädgårdar, som är ett paradis för blomsterälskare. Bildreportaget där ifrån kan du se här: Vandring i Norrvikens Trädgårdar.

Ett besök i Båstad får avsluta den här utflyktskavalkaden. Min stadsvandring går ut på att få en bild av både ortens förflutna som stad och det nutida sommarlivet där - mitt bildreportage kan du se här:

Bilderna från utflykter till nordvästra Skåne under 2016-2018


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar