söndag 4 april 2021

Tjugotvå vårutflykter i Skåne

 ...fina skånska resmål i april och maj

Första turen går till sköna Sofiero slott och trädgård i Helsingborg. Bilderna från ett besök  21 maj 2018 då rhododendron och azaleor blommade för fullt (rhododendronblomningen äger rum 10/5-10/6 ungefär). Hela bildreportaget ser du här: En utflykt till Sofiero slott och trädgård.

Torups slott är en av de bäst bevarade 1500-talsborgarna i Skåne. Den är ett givet mål på den här turen, men även omgivningarna utforskas; Bara kyrkby, Hyby och Jättegraven. Här hittar du hela bildreportaget från cykelturen i april förra året: Utflykter kring Torups bokskog.

Rövarekulan är ett genuint skånskt utflyktsmål med gamla anor - förr var det dansbana och mötesplats här. Som en lummig oas i jordbruksbygden sträcker sig Rövarekulans naturreservat 2,5 km längs Brååns dalgång. Reportaget från början av april 2019 med alla bilderna har du här: En tur till Rövarekulan.

I hjärtat av Skåne vid Ringsjöns strand ligger vackra Bosjökloster - ett slott med anor tillbaka till ett nunnekloster från 1100-talet. Bildreportaget om slottet och dess sköna omgivningar hittar du här: Vackra Bosjökloster.

När vi befinner oss i dessa centrala delar av landskapet kan vi inte gå förbi Höör - samhället som gärna vill placera sig själv mitt i Skåne. Här ett bildreportage från början av april 2018 med en del tips på sevärdheter, matställen och annat: Höör mitt i Skåne.

Nu beger vi oss ut på sköna Österlen, närmare bestämt stranden av Gyllebosjön där vi tittar på Gyllebo slott, parken som omger slottet och den vackra borgruinen från femtonhundratalet. Här är bildreportaget från maj 2018, som även innefattar cykelfärden dit: Vårutflykt till Gyllebo slott.

Nu går turen till ett annat slott, nämligen Hovdala slott utanför Hässleholm. En borganläggning med ett mäktigt torn som spelat en viss roll i den skånska historien. Nu finns här bland annat restaurang och café och sköna omgivningar att promenera och vandra i. Se bildreportaget från början av maj 2018 här: Utflykt till Hovdala slott.

Blomstertiden på Kirseberg i Malmö. Följ med på stadsvandring i den lilla staden i staden i slutet av maj när allt plötsligt bara exploderar i blomkaskader med blåregn, rosor, syren, rhododendron med flera. Alla bilderna ser du här: Blomstertiden på Kirseberg.

Den här utflykten gjordes redan i slutet av mars, men kan med fördel förläggas till april/maj. Jag cyklade från Malmö till Bjärred längs Öresund, en bit före Lomma kommer man på Strandstråkets utmärkta cykelbana. På bilden ovan är det stopp vid Långa bryggan i Bjärred, en av många sevärdheter längs stråket. Hela bildreportaget ser du här: Strandstråket utmed Öresund.

På strövtåg i Tjörnedala på Österlen. "En av de skönaste lundar i riket", skrev Carl von Linné sen han besökt området på 1700-talet. En fantastisk kuststräcka mellan Baskemölla och Vik, se hela bildreportaget från början av april 2019 här: På strövtåg i Tjörnedala.

Fiskehoddorna i Malmö - handla hos lokala fiskare i unik miljö. Mitt i centrala Malmö finns ett stort utbud av vad havet har att erbjuda. Vid Fiskehoddorna går det att handla miljövänligt  av lokala fiskare. Se hela bildreportaget här: Fiskehoddorna i Malmö.

Och är man i Malmö i vårens ljuvliga tid kan man passa på att göra ett besök på herrgården Katrinetorp med dess sköna omgivningar. Titta på blomsterarrangemangen, promenera i engelska trädgården där vitsippor blommar och se hur långt vårbruket hunnit i franska köksträdgården. Hela bildreportaget hittar du här: Ett besök på Katrinetorp.

Vandringsparadiset på Österlen i maj månad - en vandring från Brösarp norrut genom skön bokskog med skir grönska i Kongens Ora och över sällsamma hedar i Drakamöllans naturreservat till den fantastiska utsiktspunkten Äskebjär. Hela bildreportaget här: Vandringsparadiset på Österlen.

En utflykt till Svaneholms slott och Zimmermans backe i Skurup. En cykeltur genom Skurup, besök vid Zimmermans backe, vidare till slottet på den lilla holmen och vandringar i dess omgivning. Se alla bilderna här: En utflykt till Svaneholms slott.

Detta är en färd till Fågeltofta på Österlen och den innefattar även besök på den fyrlängade Bondrumsgården och vinslottet Kronovall. Se hela bildreportaget här: Färden till Fågeltofta.

Ett slott i blått. Alnarps slott och dess omgivningar kan man besöka av många skäl och vid olika tidpunkter. Ett fint tillfälle är när blåregnet blommar på slottets södra vägg. Detta besöket ägde rum den 20 maj förra året då blåregn, ramslök och mycket annat stod i blom. Alla bilderna ser du här: Alnarps slott i blåregn.

Även på andra håll sker den stora blomningen under maj månad. Här ett reportage från Österlens huvudstad, Simrishamn: Blåregn över Simrishamn.

Från Simrishamn tar vi oss söderut till Brantevik och där ifrån börjar vandringen in mot Grönet söder om fiskeläget (bilden ovan är utsikt från Grönet). Vandringen fortsätter över strandängar längs havet söderut till den trädbevuxna strandängen Hylkan där det blir fika i kaffestugan på närbelägna Hylkegården. Alla bilder här: Vandringen till Hylkan.

Dalby Söderskog och Billebjer - två klassiska utflyktsmål i Skåne. Dalby Söderskog är vår första nationalpark och Billebjer en fantastisk förkastningsbrant i närheten. Här ett besök i april när den speciella skånska nunneörten blommar: Dalby Söderskog och Billebjer.

En vandring till Haväng. Från Ravlunda längs Verkeåns dalgång ut till Haväng vid havet i maj månad. Bättre kan det knappt bli. Hela bildreportaget här: Vandring till Haväng.

En upptäcktsfärd på cykel långt ut på den okända landsbygden till den lilla byn Borrie där jag letar upp en av de minsta och märkligaste kyrkorna. Se hela bildreportaget här: Upptäcktsfärden till Borrie.

I Södra Björstorp söder om Brösarp finns en märklig och i sitt slag unik herrgård med sexton sidor. Jag gjorde ett besök där i maj 2018. Några månader senare brann herrgården ner i en ödeläggande brand. Nu är den återuppbyggd i sitt gamla skick. Här bilderna från mitt reportage: Vandring till Södra Björstorps Gård.

Alla bilder från utflykter i Skåne under vårens tid, huvudsakligen april-maj, åren 2018-2020


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar