söndag 21 februari 2021

Sju socknar i Malmö

 ...gamla byar som inlemmats i storstaden

Södra Sallerup var förr en socken i Oxie härad. Inkorporerades 1952 i Malmö stad. Ligger fortfarande ute i det omgivande jordbrukslandskapet. Här länk till ett bildreportage om upptäcktsfärder i socknen: Södra Sallerup.

I Husie socken ingick byarna Husie, Kvarnby och Östra Skrävlinge. Socknen uppgick i Malmö stad 1935. Jag gav mig ut på upptäcktsfärd för att se vad som finns att se idag: Husie socken.

På bilden ser vi Bunkeflo kyrka med de två byskolorna. Bunkeflo var kyrkby i Bunkeflo socken som ingick i Oxie härad. Från 1971 uppgick Bunkeflo socken i Malmö kommun. Här hela bildreportaget: Bunkeflo socken.

Västra Skrävlinge socken, som 1911 uppgick i Malmö stad, är en urgammal landsbygd som nu befinner sig mitt i betongen med bland annat Rosengård. Dock finns här kvar mer från det förflutna än man kanske tror, se hela bildreportaget här: En tur i Västra Skrävlinge socken.

År 1931 inkorporerades Fosie socken i Malmö stad. En tur i Fosie idag är lite av en resa i tid och rum. Följ med på en sockenvandring i bilder och text: En tur i Fosie socken.

Ett besök i Hyllie socken, idyllen som nu befinner sig i storstaden där höghusbebyggelsen kommer allt närmare. Men än finns här småskalighet och gammaldags charm, se allt här: Ett besök i Hyllie socken.

Västra Klagstorp hörde till Oxie härad i gamla tider - i dag är det en av byarna på landet inom Malmö kommun. Här en rundtur i den gamla socknen som även omfattar Klagshamn vid havet - se hela bildreportaget här: En tur till Västra Klagstorps socken.


Alla bilder från utflykter till gamla socknar inom Malmö kommun under första halvåret 2020


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar