torsdag 25 februari 2021

Sju herrgårdar i Malmö

 ...från landsbygden till storstan

Katrinetorps landeri är en herrgård från 1800-talet som idag ägs av Malmö kommun. Den ligger fortfarande en bit utanför stadsbebyggelsen, som dock kryper allt närmare. Följ med på vandring i bilder och text i herrgårdens sköna omgivningar, hela bildreportaget här: Ett besök på Katrinetorp.

Den gamla herrgården Ulricedahl i före detta Husie socken ligger vackert inbäddad i grönskan. Även omgivningarna med bland annat Hohögarna och åsen inne på Östra Kyrkogården bidrar till ett promenadvänligt område. Alla bilderna hittar du här: Ulricedahls gård i Malmö.

Herrgården Heleneholm, ett litet lustslott i staden som har gett namn åt en stadsdel. Rundvandring i omgivningarna och berättelsen om gårdens historia får du i bildreportaget: Heleneholm i Malmö.

Boningshuset till gården Lugnet, eller Möllevångsgården som det också kallas, står fortfarande på sin plats trots att det över tvåhundra år sen det byggdes - men stall, uthus och ekonomibyggnader är borta. Bildreportage från gården och dess omgivningar här: Lugnet uti Möllevången.

Bellevuegården. Fortfarande inbäddad i grönskan från herrgårdsparken skymtar man den från Bellevuevägen. Herrgården tillkom i början av 1800-talet på en remsa mark i Fosie socken som sträckte sig ner till stranden vid Hylliekroken. Bellevue betyder vacker utsikt, bilderna här: Bellevue herrgård i Malmö.

Rönneholmsgården var förr en herrgård och sommarvilla ute på landet. Idag är den gamla herrgårdsparken ett förnämligt rekreationsområde för Malmöborna i de omgivande bostadsområdena. Bildreportage från Rönneholmsgården här: Rönneholmsgården i Malmö.

För inte så länge sen låg denna herrgård, som bar namnet Rosengård, ute i den lantliga idyllen i Västra Skrävlinge socken - nu finns den mitt i stadsdelen som uppkallats efter gården. Hela bildreportaget här: En herrgård som hette Rosengård.

Alla bilderna från utflykter i Malmö kommun under första halvan av 2020


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar