fredag 7 oktober 2016

Arkitekter som formade Malmö, del 3

...på stadstur med Alfred Arwidius
Alfred Arwidius var en arkitekt i Malmö som 1915 fick en dramatisk död. Han hittades tillsammans med en likaledes död 16-årig fabriksarbeterska och "båda voro fullständigt nakna". Mer om detta senare. Hans yrkesgärning är mycket sammanknippad med borgerskapets så kallade "palats" i den gamla staden. Här ovan Sjöbergska palatset på Östergatan 2 som han ritade. Stod klart 1894.

Fabriksbyggnaderna, där det tillverkades krita, tvål och vagnssmörja, låg i direkt anslutning på innergården, här vad som återstår vid Humlegatan.

Wienska palatset som också ritades av Arwidius (1895). Ligger i korsningen Östergatan-Prostgatan. I gatuplanet såldes alkoholhaltiga drycker. Oscar Hjalmar Wiens var grosshandlare i bland annat vin. Huset hade Malmös första hiss, sägs det.

Vid Östergatan ligger också AB Wilhelm Sonessons byggnad som ritades av Arwidius och stod klar 1905.

Baksidan av Sonesson-huset, som vetter mot Norra Vallgatan, har ett helt annat utseende.

Även denna stora kontorsbyggnad för Försäkrings AB Skåne ritades av Arwidius. Färdig 1905. Kommer i blickfånget för många som anländer med tåg till centralstationen. Ligger i korsningen Norra Vallgatan-Hamngatan mitt emot Hotell Savoy.

Porten till Försäkrings AB Skåne

Arwidius främsta och mest spektakulära byggnad sägs vara det så kallade Valhallapalatset vid Gustav Adolfs torg. Byggherre var hattfabrikören Axel Berling.

Fasaden på Valhallapalatset. Borgarna med palatsen hade som ideal att inrymma hela sin värld i byggnaderna. Bostad, representation, kontor, tillverkning och försäljning. Det kom snart ur tiden, fabrikerna flyttades ut och gräddan bland borgarna föredrog att flytta från den bullriga och smutsiga innerstaden till den exklusiva stadsdelen Fridhem i västra Malmö.

Stuckatören Notinis hus vid Stora Nygatan 17, vilket också ritades av Arwidius.

Arwidius ritade inte enbart åt rika fabrikörer och borgare. Här f d flickläroverket vid Magistratsparken.

Han ritade bostäder åt SJ-anställda vid Slussgatan

Nå, hur var det nu med Arwidius dramatiska död? Hushållerskan hittade Arwidius och flickan döda i badrummet. Polisen fann en tom konditorikartong, två urdruckna vinglas och en tömd vinkaraff. Dödsorsaken fanns vara en felaktigt installerad gasapparat för badvattnets uppvärmning, arkitekten och flickan hade dött av koloxidförgiftning.

Tidningen Arbetet gick rakt på sak: "...det synes således vara klart att här föreligger ett av de icke sällan förekommande fallen, då en förmögen man under välgörenhetens mask nästlar sig in i fattig familj i syfte att framdeles uttaga valuta på det lumpnaste sätt. Metoden har icke varit främmande för herr Arwidius utan tvärtom varit använd i ganska vidsträckt omfattning".

Skandalen gick inte att tysta ner. Arwidius var inte bara känd arkitekt, han umgicks i "finare" kretsar och var politisk representant för Malmö allmänna valmansförbund, dvs den lokala högern. Ironiskt var att bland begravningskransarna fanns en från flickläroverket och en från gasverket.

Bilderna från en stadstur i februari 2013


Bloggar om arkitektur, historia


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar