tisdag 13 september 2016

En resa längs Österlens kust

...ett kustlandskap med särprägel
Österlen är en kustbygd. De tre häraderna (Albo, Järrestads och Ingelstads härader) ligger utmed havet. Ingenstans har man långt till kusten. Österlen vetter mot havet. Följ med på en resa från norr till söder. Under resans gång lägger jag ut länkar till olika utflyktsmål i anslutning till bilderna.

Vi börjar i norr vid det magiska Haväng som är något av ett jordiskt paradis. Där kan man bland annat bese Havängsdösen som är ett mäktigt minne från forna tider, den vackra Skepparpsgården eller Lindgrens länga.

Strax söder om Haväng finner vi det lilla idylliska fiskeläget Vitemölla, en pärla vid Österlens kust.

Sen kommer turen till Kivik där man kan besöka marknaden i juli eller titta på Kiviksgraven, Sveriges största bronsåldersgrav. Naturligtvis finns det mycket annat att göra i Kivik, som till exempel att besöka äppelmarknaden på hösten.

Strax söder om Kivik hittar man Stenshuvud, berget vid havets kant med en fin utsikt över omgivningarna.

Ytterligare en bit söderöver kan man se de fantastiska Knäbäckshusen, fiskeläget som räddades åt eftervärlden genom att flyttas från sin ursprungliga plats norr om Haväng till en fristad här.

Besöker man det lilla fiskeläget Vik kan man bland annat se den märkliga klippformationen som kallas Prästens badkar (Stenshuvuds profil i bakgrunden).

På gångavstånd från Vik finner vi Baskemölla, där man kan göra en vandring i rikets skönaste lundar.

I Simrishamn, huvudstaden på Österlen, ska man inte missa hamnen och stranden i den lilla staden vid havet. Man kan också uppleva Bäckhalladalen, ett unikt naturreservat strax norr om staden. Nere vid havet norr om staden kan man också besöka Vårhallarna, vackra klippor som sticker ut i havet. Vill man göra en kort avstickare inåt land kan man bese Forsemölla vattenfall eller besöka den försvunna staden Tumathorp.

Söder om Simrishamn återfinns ytterligare en antal fiskelägen, bland andra Brantevik med stolta minnen från segelfartygens dagar.

I Skillinge kan man få en delikat måltid med rögad fisk. Mindre kända fiskelägen längs den här vägen är Gislövshammar och Örnahusen. En liten bit inåt land finns det femhundra år gamla Glimmingehus, Nordens bäst bevarade medeltidsborg.

Längst ner i sydöst är Sandhammaren med sina breda och långsträckta sandstränder

Nu svänger vi västerut längs kusten i Ingelstads härad och upplever solnedgången i Löderups strandbad med Kåsebergaåsen i bakgrunden. Löderups strandbad är en pärla på Österlen och Kåseberga finns i mitt hjärta.

Sen fortsätter färden längs kustvägen innanför Kåsebergaåsen och Hammars backar.

Vid Kabusa, där min barndoms å rinner ut i havet, slutar Österlen


Bloggar om österlen, resor


2 kommentarer: