söndag 4 juli 2021

Stora Österlen-paketet

 ...sevärdheter, boenden, caféer med mera

Sommar och semester är här - dags för tips om sevärdheter, boenden, caféer, badstränder, slott och herresäten, fiskelägen, utflyktsmål och sommarlitteratur. På bilden ovan ålabodarna i Lövdalen i Haväng i Albo härad på norra Österlen...

SEVÄRDHETER. Bilden är från en av ravinerna på Ravlundafältet som leder ner mot stranden. En av många sevärdheter på Österlen. Blogginläggen om sevärdheter på Österlen är innehållsrika och indelade i sju olika avsnitt: Del 1 (norra Albo härad), Del 2 (södra Albo härad), Del 3 (Järrestads härad), Del 4 (staden Simrishamn), Del 5 (kusten i Ingelstads härad), Del 6 (den böljande slätten i Ingelstads härad) och Del 7 (norra delen av Ingelstads härad).

BOENDEN. Bilden är från Alunbrukets B&B. Här kommer länken till inlägget om boenden på Österlen (det innefattar hotell, b&b, vandrarhem, stugbyar, campingplatser mm): Boenden på Österlen.

KAFÉER. Bilden är hämtad från Alunbrukets kaffestuga, den äldsta i Skåne. Här ett blogginlägg som ger en översikt: Trettioen kaféer på Österlen.

BADPLATSER. Bilden är från badstranden vid Haväng där Verkeån rinner ut i havet. Österlen har många fina badplatser, men undvik Knäbäckshusens strand under värsta högsäsong (parkeringsplats och väg är inte dimensionerad för stort antal bilar). Här tips om badplatser: Badplatser på Österlen.

SLOTT OCH HERRESÄTEN. Ett kulturarv som det finns gott om på Österlen. Bilden är från Kronovalls slott mellan Fågeltofta och Sankt Olof. Här några tips: Femton slott och herresäten på Österlen.

FISKELÄGEN. Pärlor vid Änglamarkens kust - på bilden ser vi utsikten ner mot hamnen i Kåseberga, ett av de nio (ursprungligen tio) fiskelägena på Österlen. Här vyer från dem alla: Bilder från fiskelägena på Österlen.

UTFLYKTER. Kan göras på många håll, när man tar reda på lite om en plats kan den genast bli intressant. På bild de så kallade Fyrkapporna strax söder om byn Ingelstorp - de fungerade förr som en slags grindvaktsstugor åt Hedvigsdalsgården. Här fler tips: Femton utflykter på Österlen.

SOMMARLÄSNING. Några tips för hängmattan. Vad är egentligen Österlen? Var hittar man information och finns det en guide till historien? Här ett inlägg: Sommarläsning om Österlen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar