tisdag 8 augusti 2017

Tolv fina sommarutflykter i Skåne

...små resor under juni, juli och augusti
En resa i början av juni gick till Gropahålet och Friseboda - två naturreservat i skånska Sandriket. Den bjöd på upplevelser i det särpräglade dynlandskapet längs kusten söder om Åhus. Se alla bilder och reportaget här: Gropahålet och Friseboda.

Innan dess hade jag hunnit med ett par andra intressanta utflykter. En gick till Christinehofs slott med omgivningar. Förutom själva slottet (mycket givande besök med guidad vandring) även ekopark med återställda våtmarker, alunbruket och den klassiska kaffestugan. Se hela inlägget här: Christinehofs slott med omgivningar.

I början av juni skedde också utflykten till fantastiska Forsakarsravinen och närbelägna Degeberga backar. Dessutom blev det lite sightseeing i Degeberga. Alla bilder och kommentarer hittar du här: Fantastiska Forsakarsravinen.

I mitten av juni gick färden till Bromölla, en plats med mycket att upptäcka vid stranden av Ivösjön, Skånes största sjö. Se redovisningen i bild och text: Att upptäcka Bromölla - fossiler och folkhem.

Söndagen den 18 juni blev det en liten resa till och vandring i två fantastiska naturreservat vid Österlens södra kust: Backåkra och Hagestad.

På väg hem samma dag hann jag med ett kort, men givande, besök i Ystad. Se bilderna från det snabba besöket: Ystad på fem röda (för den som vill se mera av Ystad finns det en länk sist i reportaget).

Nästa tur gick ut i den mystiska obygden, till trakterna av byn Hörröd, till Skånes längsta getryggås Jären och till Agusa-stugan. Vildsvin fick jag se på en av vandringarna. Se hela bildreportaget här: Hörröd, Jären, Agusa.

"Borrby baddare" har man hört talas om. Första utflykten i juli blev en upptäcktsfärd och byavandring i Borrby, en by som inte är som andra. Kunde konstatera att de numera även är baddare på böcker. Se bilderna från byavandringen här: Borrby störst, bäst och vackrast.

Sen styrdes kosan mot norr och det blev ett besök i den fyrahundra år gamla och vackra renässansstaden Kristianstad. Följ med på en guidad stadsvandring i de äldre delarna av staden och ut i den omgivande naturen: Kristianstad i Vattenriket.

Juli månads reseprogram innehöll även en färd på cykel längs en gammal landsväg. Det blev stopp i Onslunda och Skåne Tranås - två orter som varit betydande byar och som även idag står för intressanta sevärdheter. Se vad vi fann: Onslunda och Skåne Tranås.

Söndagen den 30 juli blev det en tur till Kåseberga i osäkert väder. En del hann vi uppleva både mellan skurarna och under tiden det regnade. Det blev trevligt ändå och en del tips på vad man kan göra. Dessutom stiftade vi bekantskap med ett speciellt café: Fika på Backagården.

Augusti har bara börjat, men jag har hunnit med en helt underbar tur till Ravlundafältet som är ett mycket populärt utflyktsmål. Det består alls inte bara av platt betesmark utan inrymmer dramatiska raviner, unika stränder, skogar och fornminnen samt historien om ett försvunnet fiskeläge. Se hela bildreportaget här: Ravlundafältet.

Och så ett litet bonusinlägg från Skånska Resor: Årets Havängsvandring 2017.

Alla bilder från utflykter i Skåne under juni, juli och augusti 2017

Här fler tips om utflykter i Skåne på Skånska Resor:

Sexton fantastiska utflykter på Österlen och i sydöstra Skåne

Tolv sköna sommarutflykter i Skåne

Strandhugg längs Österlens kust - från Haväng till Kabusa

Fem fina fik i Skåne


Bloggar om sommar, resor,


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar