lördag 16 april 2016

Fosiestenen i Malmö

...ett minne från vikingatid
Här står Fosiestenen, Malmös enda runsten. Den är naturligtvis från vikingatid och har två rader med runor. Vad står det där? Det återkommer vi strax till.

Stenen är upphittad i närheten och står nu uppställd invid Fosie kyrka, snett framför tornet. Här runt omkring låg Fosie kyrkby. Av den återstår idag inte mycket. En stor trafikplats har ödelagt byn.

Kyrkan är belägen på Malmös högsta punkt. I gamla tider låg gårdarna i en stor oval på de högre belägna kullarna i närheten. Byn har anor tillbaka till vikingatid.

I mitten av byn var marken mera sank och därför byggde man inte där. Kanske var det betesmark. Det lär ha varit på en upphöjning mitt inne i bycirkeln, på allmänningen, som stenen stod från början.

Vad står det nu på stenen? Som vanligt på runstenar så handlar det om att någon lovprisar en annan som har dött. Esbern, eller Asbjörn, vill med stenen hedra sin kamrat Dvärg, som kan ha varit en betydelsefull kämpe:

"Asbiarn réspi stén panni aeftiR Dwaerg, félaga sinn, draeng gó?an", vilket kan tolkas som:
Esbern reste denna sten efter faelle Dvaerg en velbyrdig Dreng.

Fosiestenen tillhör en grupp av runstenar där det fornnordiska ordet "Dreng" nämns. Dreng kan tolkas som en titel med nära relation till kungamakten. Denna titel kan också ha inneburit, att en Dreng förlänades ett landområde. Fosiestenen kan ha markerat en sådan förläning.
På Fosiestenen finns också det fornnordiska ordet "felagi". Detta kan närmast översättas med en form av sammanslutning. Det kan röra sig om ett gemensamt handelsutbyte eller annan affärsverksamhet med rent ekonomisk inrktning.

Skånska Resor: Malmö x 5


Bloggar om malmö, historia


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar